Ta tarta błyskawicznie znika z talerza. Zachwyci swoim smakiem i wyglądem jak z cukierni
Dobre ciasto nigdy nie jest złe. Zwłaszcza gdy można je z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Tarta orzechowa to idealna propozycja słodkiej przekąski do niedzielnej kawy lub jako deser na wizytę gości. Warto się jednak przygotować, że szybko zniknie z talerza, gdyż ciasto zachwyca smakiem i swoim apetycznym wyglądem. Poznaj przepis na tę obłędną tarte orzechową.
Miłośnicy orzechów z pewnością zachwycą się tym przepisem na tarte orzechową. Jest ona tak obłędnie smaczna, że z pewnością posmakuje każdemu. Jeśli nie masz uczulenia na orzechy, koniecznie musisz ją spróbować. Wystarczy, że raz ją przygotujesz, a z pewnością będziesz do niej systematycznie wracać na co dzień, jak i na większe okazje.
Kruche ciasto z orzechami z dodatkiem karmelu to niewyobrażalnie smaczna uczta, którą można przygotować samodzielnie w domu. Mieszanka orzechów włoskich, laskowych, ziemnych, a nawet orzechów makadamia czy migdałów, połączona z masą kajmakową sprawi, że każdy przepadnie na punkcie tego ciasta. Z pewnością na jednym kawałku się nie skończy.
Tarta sprawdzi się jako słodkość do niedzielnej kawy, a także na wizytę gości. Można ją postawić na stół w całości, gdyż prezentuje się niczym z cukierni. Goście z pewnością będą prosić o przepis.
Sprawdź też: Owsianka jest już passe. Zrób to na śniadanie, a twój brzuch ci podziękuje
Podstawą tarty orzechowej, jak można łatwo się domyślić, są orzechy. Można postawić na jeden rodzaj, ale pełnię smaku uzyska się przy wykorzystaniu mieszanki różnych rodzajów. Oprócz tego ważna jest masa karmelowa, która idealnie skomponuje się z orzechami. Wobec tego do przygotowania tarty potrzebne są następujące składniki:
- 125 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 2 żółtka
Składniki na masę orzechową:
- 50 g masła
- 60 g mąki pszennej
- 300 ml śmietanki krówki 30%
- 2 jajka
- Około 20 g mieszanki orzechowej (orzechy włoskie, laskowe, ziemne, itp.)
Składniki na warstwę wierzchnią:
- 300 g mieszanki migdałów, orzeszków ziemnych niesolonych i innych orzechów
- 100 g masy kajmakowej
- 80 ml śmietany krówki
Zobacz także: Szybka chałka bez wyrabiania ciasta. Podana z konfiturą zachwyci rodzinę
Przyrządzanie tarty zacznij od przygotowania okrągłej foremki (ok. 25 cm), dokładnie smarując ją masłem i obsypując mąką. Następnie przejdź do wyrabiania ciasta. W tym celu na stolnicy wysyp mąkę i cukier, a także dodaj żółtka z kawałkami zimnego masła. Wszystko zagnieć i rozwałkuj ciasto na koło, które umieść w foremce, wyciągając je także na ścianki formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie zabierz się za przygotowanie masy orzechowej. Posiekaj więc drobno orzechy. Następnie do garnka wsyp cukier wraz ze śmietaną i masłem. Całość podgrzej, aż masło się rozpuści i wtedy dosyp mąkę, energicznie mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, pozostaw ją do lekkiego wystygnięcia, aby móc dodać do niej po jednym jajku, całość miksując mikserem. Ostatnim etapem będzie dosypanie posiekanych orzechów i wymieszanie wszystkiego łyżką.
Teraz wyciąg schłodzone już ciasto z lodówki i rozłóż na nim przygotowaną masę orzechową. Całość wstaw do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia. Teraz pozostaje już tylko przygotować wierzch tarty. W tym celu podgrzej śmietankę, którą następnie partiami wlewaj to utartej w misce masy kajmakowej. Lekko ostygniętą tarte posyp orzechami, polej przygotowaną polewą i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!
Zobacz też:
Już nie kupuję masła orzechowego w sklepie. Tak w mig robię je w domu
Tych pączków nie musisz smażyć na oleju. Są lekkie i mniej kaloryczne
To najlepsza mąka na faworki. Nigdy więcej nie wyjdą twarde