Reklama
Reklama

Szybka chałka bez wyrabiania ciasta. Podana z konfiturą zachwyci rodzinę

Świeżo upieczona chałka to ulubiony wypiek wielu osób. Zazwyczaj jej przygotowanie wymaga jednak czasu, cierpliwości i umiejętności. Na szczęście istnieje również taki przepis, który pozwala stworzyć wyśmienitą chałkę bez długotrwałego wyrabiania ciasta. Poznaj więc recepturę, która jest doskonałym rozwiązaniem dla osób rozpoczynających przygodę z wypiekami, a także dla tych niemających czasu na długie przygotowania.

Chałka drożdżowa domowej roboty to nie lada gratka, a wręcz pyszny rarytas. Często kojarzy się z ciepłem rodzinnego domu, a także z apetycznym śniadaniem. Niestety wiele osób rezygnuje z jej przygotowania ze względu na pracochłonność wyrabiania ciasta. Można jednak przygotować chałkę w szybki sposób i bez zbędnych komplikacji. Wystarczy sięgnąć po odpowiedni przepis.  

Jak zrobić domową chałkę szybkim sposobem?

Chałka zazwyczaj kojarzy się z długotrwałym wyrabianiem, a następnie wyrastaniem ciasta drożdżowego. To skutecznie zniechęca niektórych do tego typu wypieków. Na szczęście jest na to sposób, dzięki któremu chałka stanie się prosta w wykonaniu, a ponadto wyjdzie miękka i bardzo puszysta. Idealna wręcz do podania z masłem lub ulubioną konfiturą.  

Przepis na szybką chałkę domową nie wymaga bowiem wyrabiania ciasta drożdżowego. Nie potrzebuje również długich oczekiwań, aż ciasto zdąży odpowiednio wyrosnąć. Wystarczy pomyślnie wymieszać składniki, zapleść warkocze chałki, stworzyć kruszonkę i gotowe. Przepyszny wypiek drożdżowy z pewnością zachwyci swoim smakiem całą rodzinę.  

Zobacz także: Użyj do ciasta zamiast masła. Będzie puszyste i wilgotne w środku, a do tego mniej kaloryczne

Przepis na chałkę bez wyrabiania ciasta drożdżowego

Przepis na chałkę uwzględnia zarówno przygotowanie ciasta, jak i smakowitej kruszonki. Z podanych proporcji wychodzą dwie chałki. Do ich wykonania są potrzebne następujące składniki:  

  • 500 g mąki tortowej  
  • 60 g masła  
  • 30 g świeżych drożdży  
  • 60 g masła  
  • Szczypta soli  
  • ¼ szklanki cukru  
  • ¼ szklanki oliwy  
  • 3 żółtka  
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego  

Składniki potrzebne do wykonania kruszonki: 

  • 70 g mąki  
  • 40 g zimnego masła  
  • 40 g cukru  

Może cię zainteresować: Zrób je zamiast tradycyjnych pączków. Z przepisu mojej babci wychodzą palce lizać

Sposób przygotowania:  

Przyrządzanie chałki rozpocznij od rozpuszczenia masła, dodając do niego oliwę oraz mleko. Całość podgrzej, ale tak, aby nie było to zbyt gorące. W osobnej miseczce rozkrusz drożdże, dodając do nich cukier, żółtka oraz sól. Wszystko dokładnie utrzyj, aby powstała jednolita masa. 

W dużej misce przesiej mąkę, dodając zmieszane drożdże z żółtkiem, a także pogrzane masło z mlekiem i oliwą. Dodaj również ekstrakt z wanilii. Połącz składniki tak, aby powstało gładkie, jednolite i zwarte ciasto. Nie powinno się ono kleić.

Następnie podziel je na 6 równych kawałków i z każdego z nich przygotuj wałek o długości około 25 cm. Z trzech takich wałków zapleć warkocz, który stanie się pyszną chałką. Początek i koniec powstałego warkocza podwiń pod spód.

Przygotowane chałki połóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i przejdź do zrobienia kruszonki. W tym celu połącz mąkę, cukier i masło. Powstałym produktem posyp obie chałki i całość pozostaw dosłownie na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie włącz piekarnik, aby zdążył się nagrzać do 180 st. C. Piecz w nim chałki przez około 20 minut aż zyskają złoty kolor. Gotowe wypieki podawaj solo lub z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 

Zobacz też:

​Szybkie i chrupiące faworki. Robione w ten sposób mają mniej kalorii

To ciasto było prawdziwym hitem w PRL-u. Nie mogło zabraknąć go na rodzinnych spotkaniach

Pączki lepsze niż w cukierni. Z tego przepisu wychodzą obłędnie miękkie i puszyste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski | ciasto