To najzdrowszy z cytrusów. Ma wiecej witaminy C, niż cytryna
Pomelo to nie tylko największy cytrus, ale i owoc, który zawiera naprawdę duże ilości witaminy C. Potrafi on osiągnąć wagę nawet dwóch kilogramów, co sprawia, że jest prawdziwą bombą witaminową, dlatego warto włączyć go do swojej codziennej diety. Sprawdź, jakie korzyści dla naszego organizmu przynosi spożywanie pomelo.
Pomelo to owoc pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej, który uprawiany jest także w Peru, Izraelu oraz Meksyku. Jest to owoc zaliczany do cytrusów i wyglądem przypomina grejpfruta, ale jego smak jest o wiele słodszy. Podpowiadamy, dlaczego warto regularnie jeść pomelo.
Pomelo stanowi jedno z najlepszych źródeł witaminy C, niezbędnej dla naszego organizmu. Odpowiada ona bowiem między innymi za wzmocnienie układu odpornościowego, a także chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Dodatkowo wspiera również produkcję kolagenu. Pomelo jest prawdziwą skarbnicą tej witaminy, ponieważ jeden obrany owoc, ważący około 600 gramów, dostarcza aż 412 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy C.
Zawartość tej witaminy, a także obecne w pomelo karotenoidy i witaminie A sprawiają, że owoc opóźnia proces starzenia, pomagając utrzymać elastyczną i jędrną skórę oraz ochraniając cerę przed uszkodzeniami słonecznymi i zmarszczki. Dodatkowo pomelo poprawia nawilżenie naszej skóry.
Czytaj również: Dodaj odrobinę do gotujących się ziemniaków. Nie wchłoną wody i zaskoczą smakiem
Pomelo wpływa pozytywnie nie tylko na urodę i odporność, ale i przynosi wiele innych korzyści dla organizmu. Jedną z często wymienianych zalet spożywania pomelo, jest poprawa kondycji serca. Wynika to z tego, że owoc ten stanowi źródło przeciwutleniaczy, w tym polifenoli, flawonoidów i kwasu askorbinowego, które obniżają poziom triglicerydów i złego cholesterolu, a także tym samym zmniejszają ryzyko chorób serca.
Oprócz tego pomelo wspiera pracę jelit, ponieważ jest bogaty w błonnik. Dodatkowo jest to produkt, który warto wybrać, będąc na diecie redukcyjnej, ponieważ zawiera on mało kalorii, a zajmuje wiele miejsca w żołądku, dając uczucie sytości.
Dodatkowo pomelo zawiera duże ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wpływa na równowagę płynów w organizmie. Co więcej, owoc ten wykazuje działanie przeciwnowotworowe, ponieważ obfituje w związki, takie jak limonoidy i naringenina, które mogą hamować wzrost i rozprzestrzenianie się komórek rakowych.
Warto również spożywać pomelo, jeśli towarzyszą nam częste skurcze, ponieważ ten owoc jest bogaty w wapń i magnez, które wpływają na pracę mięśni.
Pomelo musimy na początku umyć i następnie naciąć skórkę metodą na krzyż. Zaczynamy zdejmować ją od nasady tak, jak przy obieraniu pomarańczy. Po usunięciu skóry pozbywamy się gorzkich błon oraz niejadalnych pestek. Do spożycia przeznaczony jest jedynie miąższ oraz skórka, jednak ją można jeść dopiero po odpowiednim przetworzeniu.
Pomelo najczęściej spożywa się po prostu na surowo lub przyrządza się z niego sałatkę owocową. Można jednak również użyć go do przetworzenia w formie konfitury lub marmolady. Dużą popularnością cieszy się również świeżo wyciśnięty sok z pomelo, dodawany często do sosów i marynat. Oprócz tego kandyzowana skórka owocu świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów i ciast.
Zobacz też:
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu