Wzmacnia odporność i wspaniale smakuje. Babcia dawała mi go od dziecka
Jesienią znacznie częściej dopadają nas przeziębienia, dlatego musimy teraz szczególnie dbać o swoją odporność. Zamiast wspomagać się drogimi preparatami z apteki, możemy sięgnąć po naturalne, babcine metody, które również mogą pomóc nam zachować zdrowie. Ten smaczny sok jest prawdziwą bombą witaminową, dlatego, gdy na zewnątrz wieje wiatr i jest chłodno, powinniśmy pić go jak najczęściej!
Po sok z pigwy powinniśmy sięgać regularnie w okresie jesienno-zimowym. Ten uwielbiany przez babcie i dziadków owoc od dawna jest uznawany za bombę witaminową.
Dzięki zawartości wielu cennych składników odżywczych, pigwa może pozytywnie wpłynąć na naszą odporność. W przeciwieństwie do drogich suplementy z aptek, jest w pełni naturalny, a minimalizuje ryzyko chorób w okresie, w którym najczęściej jesteśmy narażeni na przeziębienia.
Kilka butelek soku z pigwy powinieneś zawsze mieć w swojej domowej spiżarni w okresie jesienno-zimowym, aby móc pić go jak najczęściej. Z uwagi na bogactwo witamin i składników odżywczych, jakie znajdują się w tym owocu, może on mieć bardzo pozytywny wpływ na twój organizm.
Sok z pigwy zawiera m.in.:
- witaminę C,
- witaminę K,
- witaminę B
- potas,
- miedź
- żelazo.
A to dopiero początek, bo pigwa jest również cennym źrółem błonnika, który wpływa korzystnie na układ trawienny. Picie soku z tego owocu może wspomóc odporność, a podczas przeziębienia złagodzić suchy kaszel oraz inne uciążliwe objawy. Najlepiej dodawaj go do zimowej herbaty i jeśli masz ochotę, połącz z innymi wartościowymi składnikami np. z malinami i miodem.
Sprawdź: To najzdrowszy sok świata. Ma więcej witamin niż surowy owoc
Przygotowanie domowego soku z pigwy według tradycyjnego babcinego przepisu nie jest skomplikowane. Wystarczy nam kilka minut wolnego czasu, odrobina serca i zaangażowania. A co jeśli chodzi o składniki i sposób sporządzenia mikstury?
Przepis na domowy sok z pigwy prezentuje się następująco:
- 1 kilogram dojrzałych pigw,
- 1 litr wody,
- 150-200 g cukru,
- 1 cytryna (a właściwie wyciśnięty z niej sok)
Umyte owoce obierz ze skóry i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i wszystkie składniki wrzuć do średniej wielkości garnka. Do naczynia wlej wodę i gotuj sok z pigwy na średnim ogniu przez 45 minut, przez cały czas mieszając.
Gdy czas upłynie, odcedź sok przez sitko tak, by oddzielić miąższ od płynu, (a jeśli masz ochotę, miąższ również możesz wykorzystać np. do przygotowania dżemu. Na samym końcu dodaj sok z cytryny i cukier wedle uznania. Całość zamieszaj i gotuj jeszcze przez moment tak, by cukier mógł całkowicie się rozpuścić. Gdy mikstura będzie gotowa, przelej ją do czystych butelek i zakręć je. Pozostaw na blacie do wystudzenia.
Czytaj również: Ten witaminowy shot to hit TikToka. Dzięki niemu tej jesieni nie zachorujesz
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki