To najzdrowszy sok na świecie. Ma dużo witamin i poprawia płodność
Dla wielu osób granat jest owocem dość egzotycznym. Z pewnością dużą rolę w takiej opinii odgrywa jego występowanie (głównie w Azji Zachodniej, na Kaukazie oraz Półwyspie Indyjskim). Aktualnie jednak możemy go kupić praktycznie w każdym sklepie, a na półkach znajdziemy także sok. Poznaj właściwości zdrowotne soku z granatu.
Sok z granatu jest nie tylko smaczny, ale ma również wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim jest to bomba antyoksydantowa ze względu na wysoką zawartość polifenoli, w tym punikalaginy. Chronią one komórki przed uszkodzeniami przez wolne rodniki, co może zapobiegać chorobom serca i spowalniać proces starzenia. Dodatkowo zawarte w soku z granatu antyoksydanty mogą poprawiać funkcje poznawcze mózgu oraz pamięć, a także chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi takimi jak choroba Alzheimera.
Sprawdź również: Pij kawę z tą przyprawą. Przyspiesza metabolizm, pomaga w dolegliwościach trawiennych
Regularne spożywanie soku z granatu może także wspomagać pracę układu krążenia poprzez obniżanie ciśnienia krwi oraz poprawę przepływu krwi w organizmie. Dzięki temu możemy zredukować ryzyko wystąpienia miażdżycy czy innych chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo badania naukowe sugerują, że osoby pijące sok z granatu mogą w naturalny sposób regulować poziom cukru we krwi. Ten fakt jest szczególnie ważny dla tych, którzy chorują na cukrzycę typu 2. Zdrowotne właściwości tego owocu można także wykorzystać do wspierania pracy układu moczowego oraz zapobiegania tworzenia się kamieni nerkowych.
Sprawdź również: Działa jak naturalna aspiryna. Wystarczy kilka łyżeczek do herbaty
Zawartość antyoksydantów, a także fitochemikaliów, sprawia, że sok z granatu ma silne działanie przeciwzapalne. Jego zastosowanie może pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. Szerokie zastosowanie antyoksydantów zawartych w soku z grantu wpływa również na wspieranie zdrowia skóry poprzez wspomaganie jej regeneracji, działanie przeciwstarzeniowe, a także ochronę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Z kolei wysoka zawartość witaminy C w granacie sprawia, że jest on świetnym produktem do wspomagania odporności, czyli może go wykorzystywać każdy, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia