Reklama
Reklama

To najzdrowszy olej na świecie, który rewelacyjnie wpłynie na całe ciało. Musisz mieć go w swojej kuchni

Awokado znane jest przede wszystkim ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych, które sprawiają, że zaliczany jest on do produktów tzw. superfoods. Z tego egzotycznego owocu można przygotować wiele dań. Oprócz tego stworzono olej, uznawany za najzdrowszy na świecie. Sprawdź, dlaczego warto mieć go w swojej kuchni.

Awokado ze względu na swoją konsystencję i dużą zawartość tłuszczów nazywany jest "masłem bogów". Nic w tym dziwnego, ponieważ ten owoc to istne bogactwo cennych składników odżywczych. Podobnie jest z olejem przygotowywanym na bazie awokado, który warto włączyć do swojego jadłospisu.

Olej z awokado - dlaczego musimy mieć go w swojej kuchni?

Olej przygotowany na bazie awokado jest uznawany za jeden z najzdrowszych rodzajów tłuszczu na świecie. Produkowany jest w Meksyku, USA, RPA, Nowej Zelandii oraz Izraelu. Surowy olej z awokado niepoddany rafinacji ma zielono-brunatną barwę i smak przypominający masło oraz migdały. Olej rafinowany jest dużo jaśniejszy, ale ma słabiej wyczuwalny smak i zapach.

Warto mieć go zawsze pod ręką, ponieważ aż 80-85% kwasów tłuszczowych, wchodzących w skład oleju z awokado, to tłuszcze nienasycone, które powinny znaleźć się w każdym, odpowiednio zbilansowanym jadłospisie. Jeżeli chcemy, aby działanie oleju były jeszcze bardziej efektywne, możemy łączyć go z łososiem, orzechami włoskimi lub olejem lnianym.

Zobacz także: To jeden z najzdrowszych owoców w twoim ogrodzie. Obniża cholesterol i poprawia pracę jelit

Jak olej z awokado wpływa na nasz organizm?

Olej z awokado przede wszystkim zawiera cenne dla naszego zdrowia składniki, takie jak witamina A, D i E, witaminy z grupy B, luteina i kwas oleinowy. Dzięki temu usprawnia on pracę układu sercowo-naczyniowego, równocześnie pomagając obniżyć ciśnienie tętnicze.

Oprócz tego spożywanie oleju na bazie awokado zalecane jest osobom, które chcą wyregulować poziom cholesterolu całkowitego w organizmie. Wobec tego pośrednio zapobiega on również miażdżycy, udarowi mózgu i chorobie niedokrwiennej serca. Co więcej, produkt ten posiada także właściwości przeciwutleniające, dzięki którym broni organizm przed szkodliwym działaniem nadmiaru wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych.

Warto wiedzieć również, że zawarte w nim antyoksydanty spowalniają proces starzenia. Dodatkowo olej z awokado wpływa korzystnie na kondycję naszych włosów i skóry. Ze względu na zawartość fitosteroli olej z awokado znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce, gdzie używany jest do produkcji olejków, mydeł oraz kremów.

Czytaj również: Te owoce nadają się nie tylko na deser. Sałatka z winogronami

Do czego dodawać olej z awokado?

Nierafinowany, tłoczony na zimno za pomocą tradycyjnych technik olej, będziemy mogli wykorzystać pod warunkiem, że ograniczymy się do potraw na zimno. Zdecydowanie nie nadaje się do smażenia, wiec możemy nim jedynie uzupełniać gotowe potraw.

Świetnie podbija on smak warzyw, więc często dodawany jest do sałatek lub warzyw pieczonych czy smażonych na grillu. Dzięki dodaniu tego produktu nie będą one potrzebowały już zbyt wielu przypraw. Oprócz tego możemy skropić nim z wierzchu sałatki zrobione ze świeżej sałaty, pomidorów, ogórków, rzodkiewek albo brokułów. Ewentualnie olej może zostać wykorzystany jako baza do sosu.

Oleju możemy użyć do obróbki termicznej, jeżeli wybierzemy wariant rafinowany, tłoczony na gorąco. Brak wyrazistości jego smaku i zapachu wynagradza on wysoką temperaturą dymienia, osiągającą nawet 255⁰C. Dzięki temu nada się on zarówno do smażenia, jak i pieczenia w wysokich temperaturach.

Zobacz też:

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

To polskie ciasto uznano za najsmaczniejsze na świecie. Co niedzielę gości w wielu domach

Przez ten błąd ogórki kiszone wychodzą gorzkie i brzydko pachną. Wystrzegaj się go

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | owoce