Te owoce nadają się nie tylko na deser. Sałatka z winogronami
Winogrona znane są już od tysięcy lat. Z biegiem czasu ludzie coraz bardziej zaczęli je cenić nie tylko ze względu na ich smak, ale i dostrzegając ich liczne właściwości i wartości odżywcze. Zazwyczaj winogrono kojarzyło się wyłącznie z deserem, jednak okazuje się, że przy użyciu tego owocu można przygotować pyszne, wytrawne potrawy. Podpowiadamy, jak przyrządzić smaczną i zdrową sałatkę z winogronami.
Winogrona największą sławę zawdzięczają swoim walorom smakowym, ale i szerokiemu zastosowaniu w lecznictwie. Sposobów na użycie ich w kuchni jest naprawdę wiele. Przedstawiamy jeden z nich.
Winogrona to owoce, które są niezwykle bogate w witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Zawierają one przede wszystkim witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo możemy w nich znaleźć źródło potasu, magnezu, wapnia, cynku, miedzi, fosforu i żelaza.
Jest to równocześnie jeden z nielicznych owoców, który zawiera jod. Co więcej, winogrona to nie tylko odżywcza i zdrowa przekąska, ale i niskokaloryczna, ponieważ te owoce mają zaledwie 67 kalorii w 100 gramach. Kolejną zaletą winogron jest fakt, że 82% owoców to woda, więc dodatkowo nawadniają one nasz organizm.
Mnogość witamin i innych składników odżywczych zawartych w winogronach sprawia, że jest to niezwykle wartościowa dla naszego organizmu przekąska, która świetnie oddziałuje na różne obszary naszego ciała. Oto najważniejsze właściwości winogron:
- Zapobiegają miażdżycy i chorobom takim jak zawał serca oraz udar mózgu.
- Zabijają komórki rakowe.
- Pobudzają jelita do pracy i zapobiegają zaparciom.
- Chronią narządy przed uszkodzeniem podczas zespołu metabolicznego.
- Obniżają ciśnienie krwi.
- Wpływają na zwiększenie jędrności oraz elastyczności skóry.
- Zapobiegają stanom zapalnym.
- Chronią przed zaćmą i uszkodzeniem siatkówki.
- Wspomagają redukcję masy ciała dzięki resweratrolowi, który wspiera proces rozpadu tkanki tłuszczowej.
Choć z pozoru może się wydawać, że winogrono to przede wszystkim element deseru, istnieje wiele przepisów, w których owoc ten zostaje użyty jako składnik wytrawnego dania. Dużą popularnością cieszą się obecnie sałatki z winogronami, które możemy w łatwy oraz szybki sposób przygotować i zachwycić nimi swoich gości.
Do przygotowania smacznej sałatki z użyciem tych owoców, będziemy potrzebowali:
- 500 g czerwonych winogron, najlepiej bezpestkowych,
- 200 g sera pleśniowego,
- 200 g rukoli,
- 100 g orzechów włoskich.
Natomiast do przygotowania sosu sałatkowego, musimy wyposażyć się w:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczkę miodu,
- 10 ml soku z cytryny,
- 1 łyżeczkę musztardy,
- sól i pieprz w ilościach indywidualnie dopasowanych do smaku.
Przyrządzanie tej nietypowej sałatki zaczynamy od wrzucenia do miski umytej rukoli. Następnie wrzucamy przecięte na pół winogrona oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Całość delikatnie mieszamy z posiekanymi orzechami włoskimi, a na koniec polewamy sosem, który przygotowujemy poprzez wymieszanie wszystkich wymienionych wyżej jego składników.
Jeżeli chcemy, aby nasza sałatka była jeszcze bardziej aromatyczna możemy uprażyć orzechy włoskie na suchej patelni. Niektórzy decydują się również na dodanie do sałatki smażonego kurczaka lub szynki parmeńskiej, dzięki czemu jest to jeszcze bardziej syte danie, które może nam zastąpić nawet obiad.
Zobacz też:
W PRL-u wszyscy zajadali się tymi słodyczami. Zrobisz je z 3 składników
Działa jak naturalna aspiryna. Wystarczy kilka łyżeczek do herbaty
Wiecznie psułem kaszankę. Dzięki babcinemu trikowi wychodzi perfekcyjna