Reklama
Reklama

To jeden z najzdrowszych owoców w twoim ogrodzie. Obniża cholesterol i poprawia pracę jelit

Czarna morwa, mimo że nie należy do najpopularniejszych drzewek owocowych w Polsce, z roku na rok coraz częściej pojawia się w naszych ogrodach. To dobrze, ponieważ jej uprawa jest stosunkowo łatwa, a owoce niezwykle zdrowe. Dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety? W jakich sposób można wykorzystać czarną morwę w kuchni?

Czarna morwa jest zdrowsza i zdecydowanie smaczniejsza od odmiany białej. Dojrzałe owoce z wyglądu przypominają jeżyny, są jednak nieco bardziej spłaszczone i podłużne. Co ciekawe, morwę czarną wykorzystuje się do karmienia jedwabników, niezbędnych do produkcji jedwabiu.

Kiedy owocuje czarna morwa?

Morwa czarna nie występuje naturalnie w Polsce. Pochodzi z nieco cieplejszego klimatu, z południa Europy, jednak przyjęła się u nas bardzo dobrze i jest stosunkowo prosta w uprawie. 

Pierwsze owoce morwy zazwyczaj pojawiają się 4-5 lat po posadzeniu drzewek. Owoce dojrzewają w lipcu lub sierpniu. Odpowiednie do jedzenia są te, które posiadają intensywną, ciemnofioletową lub niema czarną barwę. Jeśli drzewka są odpowiednio pielęgnowane, zazwyczaj pojawia się na nim wiele owoców.

Dlaczego warto jeść morwę?

Morwa czarna jest bogatym źródłem witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Zawiera również spore ilości kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu i cynku. Ponadto owoce morwy wyróżniają się największą zawartością błonnika pokarmowego spośród jagód. Pozytywnie wpływa on na pracę układu pokarmowego i perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i ułatwia wypróżnianie.

Morwa czarna często stosowana jest podczas problemów żołądkowo- jelitowych, ponieważ pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Dotyczy to zarówno owoców, jak i naparu z liści. Owoce wykazują również dobroczynne działanie na wątrobę - zmniejszają ilość lipidów, zapobiegając stłuszczeniu wątroby, obniżają również poziom cholesterolu we krwi.

Sok z czarnej morwy pomaga w łagodzeniu kaszlu i przeziębienia. Spożywając duże ilości morwy należy jednak uważać, ponieważ działa ona moczopędnie. 

Co zrobić z czarnej morwy?

Owoce morwy można spożywać na surowo - posiadają przyjemny, słodki smak. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast oraz innych słodkich wypieków. Można również wykorzystać je do zrobienia soku, dżemu, galaretki czy domowej nalewki. Dzięki temu smak owoców oraz ich dobroczynne właściwości będzie można zachować na dłużej. 

Przydadzą się szczególnie zimą, gdy rozpoczyna się sezon przeziębień i obniżonej odporności.

Zobacz też:

Jak rozpoznać dobrą dynię? Oto sprawdzony sposób mojej babci

Mało kto wie, że są jadalne, a to jedne z najzdrowszych owoców. Rosną w Polsce

Te owoce mają najwięcej witaminy C i najlepiej wzmacniają odporność. To wcale nie cytryna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowe żywienie