To najszybsze i najprostsze do zrobienia masło czosnkowe. Gdy podaję do grilla, goście wyrywają je sobie z rąk
Masło czosnkowe to aromatyczny dodatek, który warto przygotować, jeśli planujemy grilla. Jest ono niezwykle łatwe do zrobienia i nie zajmie nam to wiele czasu, a efekt będzie zachwycający. W dodatku pasuje ono do wielu potraw i potrafi je świetnie urozmaicić. Sprawdź, jak je zrobić w szybki i prosty sposób.
Domowe masło czosnkowe to must have podczas grillowania. Wzbogaci smak przygotowywanych potraw i sprawi, że nasi goście będą zachwyceni. W dodatku przygotowanie go nie jest skomplikowane i zajmie nam zaledwie chwilę. Podpowiadamy, jak je zrobić oraz do czego używać, a także jak je przechowywać.
Przygotowanie masła czosnkowego jest bardzo proste. Warto więc wypróbować ten przepis, aby zachwycić gości, których zaprosiliśmy do grilla. Świetnie pasuje ono do pieczywa, warzyw oraz mięs. Dzięki niemu nasze potrawy staną się bardziej aromatyczne oraz wilgotne. W zależności od tego, jak intensywne masło chcemy uzyskać, możemy dopasowywać samodzielnie proporcje składników.
Zaleca się jednak, aby wykorzystać 200 g masła i 3-4 ząbki czosnku. Pierwszym krokiem jest wyjęcie kostki masła z lodówki, aby dobrze zmiękła. Następnie obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Kiedy masło zmieni już swoją konsystencję i będzie wystarczająco miękkie, możemy dodać do niego czosnek i całość zmiksować blenderem. Warto dodać odrobinę soli.
Masło przekładamy na folię spożywczą i formujemy je tak, by przybrało wybrany przez nas kształt. Na koniec należy włożyć je do lodówki, aby stwardniało. Dobrym pomysłem jest także dodanie do masła ziół. Ich ilość dopasowujemy do swoich upodobań. Mogą one być zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Warto wybrać bazylię, koperek, natkę pietruszki lub oregano. Zioła dodajemy przed zblendowaniem masła z czosnkiem, aby dobrze je wymieszać.
Czytaj również: Wszyscy uważają je za zdrowe, a prawda jest zupełnie inna. Lepiej je ograniczyć
Masło czosnkowe ma wiele zastosowań, świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, sałatki oraz wielu innych potraw. Doskonale pasuje również do grillowanego mięsa czy warzyw z rusztu. Smacznie komponuje się ze stekami czy rybami.
Dobrym pomysłem jest także przygotowanie grzanek z grilla, które posmarujemy naszym domowym masłem czosnkowym. Oczywiście może ono przydać się nie tylko podczas grillowania. To także znakomita baza do sosów.
Warto również dodać, że domowe masło czosnkowe jest dość trwałe. W lodówce może być przechowywane w lodówce do dwóch tygodni, a w zamrażarce nawet do roku.
Zobacz też:
Makaron skleja się i traci smak? Podczas gotowania popełniasz błąd, za który Włoch by się obraził
Już nie sernik. To wilgotne, serowe ciasto jest sto razy lepsze
Siostra Anastazja stosuje te trzy zasady w trakcie kiszenia ogórków. To dlatego chrupią jak chipsy