Reklama
Reklama

Masło zmienia kolor i ma nieprzyjemny zapach? Pewnie przechowujesz je w ten sposób

​Twoje masło po raz kolejny brzydko pachnie i nie nadaje się do zjedzenia? Tych kilka trików pozwoli ci dłużej przechowywać masło poza lodówką. Wypróbuj je i zapomnij o zjełczałym maśle w kuchni.

Spożywanie zjełczałego masła jest nie tylko niemiłym doświadczeniem sensorycznym, ale także groźnym dla zdrowia. Prawidłowe przechowywanie masła jest zatem kluczowe dla zachowania zdrowia i smaku twoich potraw. Sprawdź, jak przechowywać masło poza lodówką, aby zawsze było gotowe do użycia.  

Kiedy masło jełczeje?

Próbowałeś kiedyś rozsmarować masło wyjęte z lodówki na kromce świeżego chleba? Z pewnością wiesz, że nie należy to do łatwych zadań. Z tego powodu wiele osób decyduje się przechowywać masło poza lodówką. To jednak sprawia, że szybko się psuje i jełczeje

Jełczenie masła to naturalny proces utleniania się tłuszczu przechowywanego przez długi czas. Zachodzi pod wpływem światła, ciepła, metali ciężkich i tlenu. To właśnie z tego powodu masło przechowywane poza lodówką szybko zmienia kolor na ciemniejszy. Jego nieprzyjemny, kwaśny zapach jest winą powstałego podczas jełczenia kwasu masłowego.  

Spożywanie zjełczałego masła może przynieść negatywne skutki dla zdrowia. Przede wszystkim przyczynia się do stresu oksydacyjnego, który skutkuje rozwojem wielu chorób. Zaraz po zjedzeniu zjełczałego masła możesz odczuwać bóle brzucha i nudności.

Jak przechowywać masło poza lodówką?

Istnieje kilka sposobów na to, aby przedłużyć świeżość masła przechowywanego poza lodówką. Przede wszystkim należy kostkę odseparować od czynników powodujących jego zepsucie, czyli światła i ciepła. Masło warto przechowywać w porcelanowej maselniczce w pomieszczeniu lub szafce bez dostępu do światła. Dobrym pomysłem jest umieszczenie maselniczki w spiżarce, gdzie dodatkowo panuje nieco niższa temperatura.  

Przeczytaj także: Zapomnij o twardym maśle. Dzięki temu zawsze będzie idealne do smarowania

W jaki sposób ochronić masło przed tlenem? Pomocna okaże się woda, która tworzy skuteczną barierę wokół masła. Kostkę możesz zatem przechowywać w misce lub specjalnych maselniczkach, które napełnia się wodą. 

Jak przedłużyć świeżość masła?

Nie wiesz, co zrobić z zapasem masła? Nie wszyscy wiedzą, że masło z powodzeniem można mrozić. W ten sposób przedłużysz jego świeżość na 6-8 miesięcy. Kostkę masła możesz umieścić w zamrażalce w całości lub podzielić ją na części i włożyć do osobnych woreczków foliowych. Dzięki temu rozmrozisz mniejszą porcję masła, którą zdążysz zjeść przed zepsuciem.  

Masło najlepiej rozmrażać w lodówce. Zajmuje to kilka godzin, dlatego przed skończeniem kostki, pamiętaj, aby wyjąć następną porcję masła z zamrażalki i umieścić ją na noc w lodówce.  

Zobacz też:

Wieczorem wsyp to do odpływu. Zapomnisz o zatkanym zlewie i brzydkim zapachu

To najzdrowsze warzywo. Jest naturalnym wspomagaczem serca

Po co wkłada się foliówkę do prania? Efekt cię zaskoczy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki