To najlepszych chlebek dyniowy pod słońcem. Idealny na śniadanie
Sezon na dynie rozpoczął się na dobre, z tego pysznego warzywa można przygotować mnóstwo ciekawych posiłków. Nadają się do ciast, na zupę, a nawet do kawy. Warto z niej zrobić chlebek dyniowy z ziarnami to zdrowa i smaczna propozycja, która idealnie sprawdzi się na jesienne śniadanie. Prezentujemy prosty i sprawdzony przepis — dzięki niemu upieczesz chlebek w kilka chwil.
Chlebek dyniowy to jeden z ciekawszych i smaczniejszych przepisów, które można przygotować z dyni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadań. Jest lekko słodki z nutami korzennych przypraw. To idealny dodatek do jesiennej herbaty lub kawy.
Purée można kupić lub zrobić ze świeżej dyni. Sprawdzi się do tego m.in. odmiana Hokkaido. Na początek należy umyć oraz osuszyć dynię, następnie przekroić na kilka części i usunąć pestki. Dynię, skórką do dołu układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po ok. 35 minutach wyciągamy ją i lekko studzimy, następnie wybieramy miąższ łyżką (w przypadku odmiany Hokkaido skórka również nadaje się do jedzenia) i blendujemy na gładką masę.
Przeczytaj też: Wcale nie imbir. Ten dodatek jeszcze lepiej podkręca smak zupy dyniowej
Do przygotowania chlebka dyniowego potrzebujesz:
- 400 g purée z dyni,
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 kostka roztopionego masła,
- 110 ml oleju roślinnego,
- 2 szklanki cukru,
- 2 duże jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ok. 50 gr pestek z dyni lub słonecznika.
Pestki z dyni możesz pominąć lub użyć innych według uznania. Ich ilość również możesz zmniejszać lub zwiększać w zależności od tego ile chcesz ich wsypać na wierzch chlebka.
Sprawdź także: Przepis na te cynamonki mam od sąsiadki. Nieoczywisty dodatek podkręca smak
Z podanego przepisu wyjdą dwa chlebki dyniowe w keksówkach o wymiarach 21,5 x 10,5 cm. Jeśli chcesz przygotować tylko jeden, to zmniejsz proporcję o połowę. Na początek przygotuj keksówki i nagrzej piekarnik do 175 st. C. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, sodę, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. W drugiej misce wymieszaj roztopione masło, olej roślinny, cukier, jajka, dynię i wanilię, aż uzyskasz jednolitą masę.
Następnie dodaj suche składniki do masy dyniowej i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Podziel ciasto na pół i przelej do keksówek. Na wierzch wysyp pestki dyni. Chlebek piecz przez ok. 50 - 55 minut. Sprawdź, czy jest upieczony za pomocą wykałaczki. Pozostaw do ostygnięcia w foremce.
Zobacz też:
Ciotka robi te mielone od 40 lat. Są przepyszne, bo wbija do nich dokładnie tyle jaj
Zrób do słoików i jedz przez całą zimę. Odporność i jelita będą ci wdzięczne