Reklama
Reklama

To najlepszych chlebek dyniowy pod słońcem. Idealny na śniadanie

Sezon na dynie rozpoczął się na dobre, z tego pysznego warzywa można przygotować mnóstwo ciekawych posiłków. Nadają się do ciast, na zupę, a nawet do kawy. Warto z niej zrobić chlebek dyniowy z ziarnami to zdrowa i smaczna propozycja, która idealnie sprawdzi się na jesienne śniadanie. Prezentujemy prosty i sprawdzony przepis — dzięki niemu upieczesz chlebek w kilka chwil.

Chlebek dyniowy to jeden z ciekawszych i smaczniejszych przepisów, które można przygotować z dyni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadań. Jest lekko słodki z nutami korzennych przypraw. To idealny dodatek do jesiennej herbaty lub kawy. 

Purée z dyni — jak je zrobić? 

Purée można kupić lub zrobić ze świeżej dyni. Sprawdzi się do tego m.in. odmiana Hokkaido. Na początek należy umyć oraz osuszyć dynię, następnie przekroić na kilka części i usunąć pestki. Dynię, skórką do dołu układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po ok. 35 minutach wyciągamy ją i lekko studzimy, następnie wybieramy miąższ łyżką (w przypadku odmiany Hokkaido skórka również nadaje się do jedzenia) i blendujemy na gładką masę. 

Przeczytaj też: Wcale nie imbir. Ten dodatek jeszcze lepiej podkręca smak zupy dyniowej

Chlebek dyniowy — składniki 

Do przygotowania chlebka dyniowego potrzebujesz: 

  • 400 g purée z dyni, 
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej, 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 kostka roztopionego masła,
  • 110 ml oleju roślinnego,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • ok. 50 gr pestek z dyni lub słonecznika.

Pestki z dyni możesz pominąć lub użyć innych według uznania. Ich ilość również możesz zmniejszać lub zwiększać w zależności od tego ile chcesz ich wsypać na wierzch chlebka. 

Sprawdź także: Przepis na te cynamonki mam od sąsiadki. Nieoczywisty dodatek podkręca smak

Chlebek dyniowy — przygotowanie 

Z podanego przepisu wyjdą dwa chlebki dyniowe w keksówkach o wymiarach 21,5 x 10,5 cm. Jeśli chcesz przygotować tylko jeden, to zmniejsz proporcję o połowę. Na początek przygotuj keksówki i nagrzej piekarnik do 175 st. C. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, sodę, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. W drugiej misce wymieszaj roztopione masło, olej roślinny, cukier, jajka, dynię i wanilię, aż uzyskasz jednolitą masę. 

Następnie dodaj suche składniki do masy dyniowej i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Podziel ciasto na pół i przelej do keksówek. Na wierzch wysyp pestki dyni. Chlebek piecz przez ok. 50 - 55 minut. Sprawdź, czy jest upieczony za pomocą wykałaczki. Pozostaw do ostygnięcia w foremce. 

Zobacz też:

Ciotka robi te mielone od 40 lat. Są przepyszne, bo wbija do nich dokładnie tyle jaj

Zrób do słoików i jedz przez całą zimę. Odporność i jelita będą ci wdzięczne

​Pyszne pulpety bez grama mięsa. Zrób je, póki trwa sezon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa