Reklama
Reklama

Wcale nie imbir. Ten dodatek jeszcze lepiej podkręca smak zupy dyniowej

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Tej jesieni koniecznie przygotuj zupę z tego sezonowego warzywa. W wielu przepisach dodaje się do niej imbir, jednak można podkręcić jej smak jeszcze innym, niepozornym dodatkiem. Doskonale podbije naturalną słodycz dyni i sprawi, że krem nabierze charakteru.

Wiele osób uwielbia gotować zupy-krem. Można robić je na bazie przeróżnych warzyw. Tym razem skupimy się jednak na tej dyniowej. Składniki do niej powinny być przemyślane - w końcu to one decydują o głębokim smaku i aromacie całego dania. A co, jeśli dodamy do zupy z dyni pewien owoc? Wtedy powstanie najlepsze połączenie, które podbije każde kubki smakowe

Jaki owoc dodać do zupy dyniowej? Lista składników

Owocem, który warto dodać do zupy dyniowej, jest mango. To właśnie dzięki pulpie krem będzie miał lekko egzotyczny posmak. Poza tym stanie się jeszcze bardziej aromatyczny. 

Głównym składnikiem jest jednak sama dynia - najlepiej wybrać odmianę Hokkaido o miękkiej skórce, której nie trzeba obierać. Musimy jedynie wydrążyć warzywo z gniazd nasiennych i pokroić je na mniejsze kawałki. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia zupy dyniowej z mango? Oto dokładna lista:

  • 1 dynia Hokkaido;
  • 1 l bulionu warzywnego;
  • 200 ml mleczka kokosowego;
  • 50 ml pulpy z mango;
  • 2 marchewki;
  • 1 cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki miodu;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżeczka curry;
  • 1 łyżeczka ostrej papryki;
  • sól i pieprz wedle uznania. 

Przepis na zupę dyniową z mango

Krem smakuje wybornie z pieczonej dyni - jest wówczas jeszcze słodszy. Warzywo skropione miodem i oprószone solą kładziemy na blasze z całymi ząbkami czosnku. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut (dynia musi być miękka, żeby dało się ją zmiksować). 

Startą na tarce marchewkę i pokrojoną w pióra cebulę podsmażamy na maśle do momentu, aż warzywa się zeszklą. Potem przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy też pieczoną dynię, wyciśnięty z łupin czosnek, pulpę z mango oraz mleczko kokosowe. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. 

W kolejnym kroku doprawiamy zupę dyniową curry oraz ostrą papryką. Dolewamy też oliwę i miksujemy wszystko na gładki krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, to możemy dolać do niego trochę wody. Na koniec doprawiamy danie solą i pieprzem. 

Z czym podawać zupę dyniową?

Zupa dyniowa smakuje wspaniale z groszkiem ptysiowym. Można też podawać ją z grzankami czosnkowymi. Wystarczy pokroić chleb na kawałki, posmarować go masłem z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i podpiec w piekarniku do momentu, aż stanie się złocisty i chrupiący. 

Przed podaniem możemy udekorować krem kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Dobrze komponuje się także z pokruszoną fetą albo gorgonzolą. 

Polecamy obsypać zupę dyniową pestkami prażonej dyni lub łuskanym słonecznikiem. Tak naprawdę można użyć tu każdych ziaren i orzechów. Dzięki temu danie będzie przyjemnie chrupiące. 

Zobacz też:

Tę jesienną zupę lubimy tak samo jak rosół. Syci i rozgrzewa

Przepis na biszkopt bez mąki. Wychodzi lekki, puszysty i rośnie do nieba

Babcia od 50 lat robi te knedle śliwkowe. Wszyscy jedzą, aż im się uszy trzęsą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa