Reklama
Reklama

To najlepszy wybór do ryby po grecku. Ma delikatne mięso i dużo białka

Ryba po grecku to jedno z bardziej lubianych dań goszczących na świątecznym stole. Aby było soczyste i aromatyczne do przygotowania należy użyć odpowiedniego rodzaju ryby. Doskonałą propozycją jest morszczuk, który nie tylko dobrze komponuje się z aromatycznym sosem warzywnym, ale także jest zdrowy i po prostu smaczny. Poznaj więcej jego zalet, zanim przystąpisz do świątecznego gotowania. 

Karp smażony to must-have na wigilijnym stole, ale jest to niejedyna rybna potrawa, która podbiła serca Polaków. Sporą popularnością cieszy się także ryba po grecku, którą można przyrządzać na wiele sposobów. To łatwe w przygotowaniu danie w sam raz na wieczerzę wigilijną, ale i codzienny obiad. Chcąc, aby danie było soczyste i przy tym nieco delikatniejsze, warto zamiast dorsza, w tym roku wybrać morszczuka.

Jaka jest najlepsza ryba do ryby po grecku? Postaw na morszczuka

Morszczuk to morska ryba występująca głównie w wodach Oceanu Atlantyckiego oraz Morza Śródziemnego. Należy do grona najchętniej wybieranych ryb w kuchni europejskiej poprzez łagodny smak oraz delikatne, białe mięso. Ponadto to łatwo dostępna ryba i to w przystępnej cenie. Można ją dorwać zarówno w formie świeżych filetów, jak i mrożonych.  

Charakteryzuje się neutralnym i delikatnym smakiem, przez co jest uniwersalnym wyborem do wielu dań. Mięso morszczuka jest natomiast zwarte, ale i kruche, dzięki czemu dobrze chłonie przyprawy oraz aromat sosów. Ryba ta charakteryzuje się również niską zawartością tłuszczu, przez co dobrze komponuje się z różnymi dodatkami, w tym z sosem warzywnym. 

Zobacz także: Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Morszczuk — co warto wiedzieć o tej rybie? 

Morszczuk zachwyca jednak nie tylko smakiem i kruchością mięsa. To również doskonały wybór ze względu na wiele korzyści zdrowotnych. Niski poziom rtęci sprawia, że jest to ryba bezpieczna nawet dla dzieci i osób starszych.

Morszczuk jest świetnym źródłem białka, a jego białe mięso jest niezwykle lekkostrawne, przez co sprawdza się przy diecie niskotłuszczowej oraz dla osób, które borykają się z problemami trawiennymi.  

Co więcej, morszczuk obfituje w cenne kwasy omega-3, które wykazują niezwykle korzystny wpływ na organizm, wspomagając między innymi układ nerwowy. Ponadto ryba dostarcza również sporej ilości witamin, a także minerałów, takich jak selen, który ważny jest w kontekście odporności.  

Może cię zainteresować: Zamiast śledzi w śmietanie, zrób na święta taką rybę. Goście będą prosić o dokładkę

Morszczuk na święta. Jak go przygotować?

Poszukując smacznej alternatywy dla karpia czy też dobrej ryby do dania, jakim jest najlepsza ryba po grecku, morszczuk jest doskonałym wyborem. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku osób, które szukają czegoś delikatnego, o nienachalnym aromacie. Obróbka morszczuka w dodatku nie jest trudna, przez co z łatwością można z niego przygotować rozmaite dania.  

Morszczuk po grecku na Wigilię będzie strzałem w dziesiątkę. Filety tej ryby doskonale będą współgrać z duszonymi warzywami, takimi jak marchewka, cebula, pietruszka por i seler. Dopełnienie dania pomidorowym sosem sprawi, że morszczuk nabierze pełni smaku. Przygotowane danie w naczyniu żaroodpornym będzie łatwe do podgrzania, choć rybę po grecku można podawać również na zimno. 

Zobacz też:

Ryż nigdy więcej się nie poskleja. Wystarczy, że ugotujesz go "po japońsku"

O niebo zdrowsza od owsianki. Seniorzy powinny jeść regularnie

​Te rogale świętomarcińskie smakują lepiej niż w cukierni. Kluczowy jest 1 składnik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie