Reklama
Reklama

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Ryba znana w kuchni krajów nadbałtyckich, w Polsce nie cieszy się zbyt dużą popularnością. A szkoda, ponieważ cechuje się delikatnym smakiem oraz bogactwem wartości odżywczych. W dodatku niebieski kolor ości sprawia, że łatwo się ich pozbyć. To wciąż nie wszystkie zalety tej ryby, dlatego dowiedz się więcej na temat belony, która może być dobrym wyborem na świąteczny stół i nie tylko.

Belona jest nie lada gratką nie tylko dla wędkarzy, ale również i dla smakoszy, którzy doceniają jej delikatność oraz wartości odżywcze. Nazywana skarbem Bałtyku wciąż nie jest jednak częstym wyborem Polaków. Warto zwrócić na nią swoją uwagę, zwłaszcza w kontekście zbliżających się świąt, gdyż belona z sukcesem może zastąpić na świątecznym stole karpia.

Czy belona to dobra ryba? Nie dość, że smaczna to jeszcze tania

Belona to ryba o wielu właściwościach, która zamieszkuje wody morskie Europy, w tym Morze Bałtyckie. Pomimo jej stosunkowo łatwej dostępności, w Polsce nie należy do popularnych ryb i Polacy sięgają po nią zdecydowanie zbyt rzadko. 

A szkoda, ponieważ jest to nie tylko smaczny wybór, ale również pełen cennych składników odżywczych, a w dodatku niezwykle przystępny cenowo. Mała popularność belony może wynikać między innymi z jej dość egzotycznego wyglądu, na który składają się ości o kolorze niebiesko-zielonym. Ich barwa jest jednak ogromną zaletą, gdyż łatwo je dostrzec i wyjąć.  

Warto więc spróbować belonę, gdyż jest smakowitym i zdrowym wyborem w atrakcyjnej cenie. Mięso tej ryby jest delikatne i o niskiej zawartości tłuszczu. Stanowi cenne źródło białka i innych składników odżywczych, które można przygotować na kilka sposobów.  

Zobacz także: Te ryby na święta możesz zrobić już dzisiaj. W Wigilię będą doskonałe

Ryba o niebieskich ościach — skarbnica składników odżywczych

Belona powinna być częstym wyborem, jeśli chodzi o zdrową i zbilansowaną dietę. Jej mięso to aż 18 g pełnowartościowego białka na 100 g. To jednak niejedyna zaleta tej ryby. Jest również cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają pracę serca i układu nerwowego, a także pomagają redukować tak zwany “zły" cholesterol we krwi.  

Belona to także bogactwo minerałów, wśród których wymienia się selen, jod, fosfor, magnez czy potas. To cenne składniki odżywcze w kontekście funkcjonowania tarczycy, a także kości i układu nerwowego. Ponadto belona to dobre źródło witamin z grupy B, a także witaminy D, która jest niezwykle ważna dla układu odpornościowego, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. 

Może cię zainteresować: Co, jeśli nie z kapustą i grzybami? Te wigilijne pierogi rozpieszczą twoje podniebienie

Belona - dobra na Wigilię i nie tylko. Jak podawać tę rybę? 

Delikatny smak oraz bogactwo składników odżywczych są warte spróbowania belony. Może ona stanowić dobry wybór na wigilijną wieczerzę. Z sukcesem zastąpi popularnego karpia, z którego usunięcie ości jest nie lada wyzwaniem. Z beloną nie ma takiego problemu. 

W dodatku można ją podawać na kilka sposobów. Oczywiście sprawdzi się w tradycyjnym wydaniu, czyli smażona na maśle w panierce. Dobrym rozwiązaniem jest również upieczenie jej z dodatkiem ziół w piekarniku, a także grillowanie jej bądź też gotowanie na parze. Belona zachwyci również swoim smakiem, podana w galarecie.  

Zobacz też:

Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy

Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo

Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie