Reklama
Reklama

​Co, jeśli nie z kapustą i grzybami? Te wigilijne pierogi rozpieszczą twoje podniebienie

Według wielu osób na świątecznym stole nie może zabraknąć klasyki, czyli pierogów z kapustą i grzybami. Co jednak w przypadku, gdy chcielibyśmy w ten szczególny dzień wypróbować inne smaki? Otóż mamy świetne rozwiązanie! Poznaj przepis na korzenne pierogi z suszonymi śliwkami, które są idealne na kolację wigilijną.

Składniki na pierogi z suszonymi śliwkami

Do przygotowania pierogów z suszonymi śliwkami będzie ci potrzebna:

  • 1 łyżka oliwy,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g suszonych fig,
  • 100 g suszonych wędzonych śliwek,
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 300 g mąki,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 5-8 łyżek wrzącej wody,
  • mielony cynamon i kardamon do smaku,
  • sok i starta skórka z połowy cytryny.

Cynamon i kardamon może także zastąpić przyprawą do pierników lub korzenną.

Sprawdź również: Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Pierogi z suszonymi śliwkami — sposób przygotowania

Orzechy włoskie potłucz, figi i śliwki drobno pokrój. Do rondelka wlej czerwone wytrawne wino, masło, miód, cynamon, kardamon oraz sok i skórkę z cytryny. Całość podgrzej na małym ogniu, by składniki się połączyły. Dodaj orzechy włoskie, figi, suszone śliwki i żurawinę. Wymieszaj, podgrzej i odstaw do wystudzenia (najlepiej przez noc).

Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę lub do dużej miski przesiej mąkę, dodaj łyżkę oliwy i 5 łyżek wrzącej wody. Ciasto energicznie zagnieć — powinno być miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodaj kolejną łyżkę wrzącej wody. Ciasto na pierogi zawiń w folię spożywczą i odłóż na około pół godziny.

Sprawdź również: Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

Ciasto rozwałkuj, by miało około 3 mm grubości. Szklanką wycinaj krążki, na środku każdego z nich nakładaj łyżeczkę farszu, a następnie zlepiaj brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę. Pierogi z suszonymi śliwkami wrzucaj partiami i gotuj przez około minutę od wypłynięcia. Najlepiej podawać je z rozpuszczonym masłem, cynamonem i gruboziarnistym cukrem.

Zobacz też:

Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi? Magda Gessler robi je z 3 składników

Ten sok pozwala zachować młodość i urodę. Pij szklankę dziennie

Są jeszcze zdrowsze niż owsianka. Jedz na śniadanie, a efekty Cię zaskoczą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy