Reklama
Reklama

Zamiast śledzi w śmietanie, zrób na święta taką rybę. Goście będą prosić o dokładkę

Ryba to coś, czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Warto jednak zadbać o nowy akcent i przygotować nie tylko karpia czy śledzia, ale i wypróbować prosty, ale zachwycający smakiem przepis na rybę po japońsku. Podpowiadamy, jak ją zrobić i co sprawia, że jest tak smaczna.

Ryba po japońsku jest daniem, które zachwyci wszystkich gości swoim smakiem. Jest ona równocześnie chrupiąca, delikatna, ale i aromatyczna. W dodatku potrawa ta jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Sprawdź, jak ją zrobić i o czym pamiętać, aby przyrządzić idealną rybę po japońsku.

Ryba po japońsku - to danie pokocha cała rodzina. Co będzie potrzebne?

W tym roku warto przygotować na święta pyszną rybę, która będzie miała chrupkie i cienkie ciasto naleśnikowe, a także słodko-kwaśną zalewę, zwieńczoną warzywami, takimi jak ogórki czy papryka. Jest to idealne danie bożonarodzeniowe, ponieważ może być spożywane zarówno na gorąco, jak i na zimno, więc świetnie sprawdzi się podczas długich rodzinnych posiedzeń przy stole.

Co więcej, atutem tej ryby jest jej struktura. Wynika ona z tego, że filet przed umieszczeniem w zalewie jest obsmażany w cieście naleśnikowym, co sprawia, że ryba nie nasiąka zbyt mocno zalewą i jest wciąż jędrna. Do tej potrawy poleca się użycie fileta z mintaja, ponieważ jest on nie tylko bardzo smaczny, ale i nie znajdziemy w nim ości, które mogłyby utrudnić spożywanie ryby.

Oprócz tego do zalet ryby po japońsku zaliczamy także to, że do jej wykonania nie będziemy potrzebowali wielu produktów, a wszystkie z nich są łatwo dostępne. Oto niezbędne składniki do przygotowania ryby:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 600 g filetów białej ryby.

Czytaj również: Wrzuć do blendera i zmiksuj. Ten koktajl do sekret pięknej i młodej cery

Produkty potrzebne do zrobienia zalewy, to:

  • 30 g cukru,
  • pół szklanki wody,
  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1/4 szklanki octu,
  • 1 łyżeczka soli.

Do pozostałych składników potrzebnych do wykonania dania, należą:

  • 2 cebule,
  • 6 łyżek oleju roślinnego,
  • 200 g papryki konserwowej,
  • 140 g ogórków konserwowych.

Jak zrobić rybę po japońsku? To prosty przepis na święta

Przygotowanie ryby po japońsku nie jest skomplikowane i nie zajmie nam wiele czasu. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. W tym celu należy wymieszać w misce mleko, mąkę, jajko i sól. Ciasto powinno wyjść nieco gęstsze niż standardowe ciasto naleśnikowe.

Następnie do miski przekładamy przecier pomidorowy i dodajemy do niego ocet, wodę, sól, cukier oraz słodką paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Kolejną czynnością jest pokrojenie ryby na mniejsze kawałki i zanurzenie jej we wcześniej przygotowanym cieście.

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim rybę, aż zarumieni się z obu stron. Następnie ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy w kostkę. Cebulę natomiast kroimy w pióra i szklimy ją na patelni, a gdy będzie gotowa, dorzucamy paprykę oraz ogórki i całość przesmażamy. Kolejnym krokiem jest wlanie na patelnię marynaty i dokładne wymieszanie jej z pozostałymi składnikami oraz podsmażenie całości.

Na koniec na duży półmisek przekładamy część warzyw z marynatą. Układamy na nich podsmażoną rybę i przykrywamy resztą warzyw. Danie możemy udekorować posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też:

Tych produktów nie jedz wieczorem. Utrudniają zasypianie

Na święta przygotuj śledzie proboszcza. Po dokładkę ustawi się kolejka

​Na święta zrób te kotlety wigilijne. Biją na głowę gołąbki i krokiety

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski