To najlepszy moment na przetwory z truskawek. Moja mama do dżemu dodaje tajemniczy składnik
Trwający sezon na truskawki to idealny moment na to, aby przygotować przetwory, które pozwolą nam poczuć smak tych owoców nawet zimą. Najczęściej robimy z nich smaczny i słodki dżem. Warto jednak w tym roku wypróbować nowy przepis, dodając do niego dwa nietypowe składniki, które sprawią, że będzie on wyjątkowy i oszałamiający. Sprawdź, jak zrobić dżem truskawkowy w inny niż zwykle sposób.
Truskawki to jeden z najbardziej lubianych owoców. Podczas trwającego na nie sezonu, wiele osób decyduje się na przygotowanie przetworów na zimę. Warto jednak spróbować czegoś nowego i zrobić dżem truskawkowy, który będzie nieco inny niż ten, który zazwyczaj przyrządzaliśmy. Wyróżniają go dwa sekretne składniki.
Chcąc wzbogacić smak tradycyjnego dżemu truskawkowego, warto dodać do niego dwa pewne składniki, które, choć mogą się wydawać irracjonalne, wpłyną bardzo korzystnie na smak przetworów i uczynią je unikatowymi. Mowa o zielonym pieprzu oraz occie balsamicznym. Produkty te tworzą tak smaczne połączenie z truskawkami, że ten dżem pokocha cała rodzina.
Choć składniki te wydają się nie pasować do słodkiej przekąski, to jednak dodanie ich jest naprawdę dobrym pomysłem. Kwaśny smak octu balsamicznego wpłynie na wzmocnienie słodkiego, naturalnego smaku truskawek, równocześnie go równoważąc, aby dżem nie wyszedł zbyt mdły.
Z kolei zielony pieprz jest mniej pikantny niż czarny, więc doda do dżemu świeżej, ziołowej nuty, która przyjemnie orzeźwia. Co więcej, nasze przetwory nabiorą dzięki niemu głębi smaku, ale nie zostaną przytłoczone innymi aromatami.
Czytaj również: Jesz serek wiejski? Dorzuć ten dodatek, a mózg i jelita ci podziękują
Przygotowanie tego wyjątkowego dżemu truskawkowego nie jest skomplikowane. Wystarczy zaledwie kilka chwil w kuchni, aby cieszyć się smacznymi i oryginalnymi przetworami, które idealnie pasują nie tylko do słodkich dań, ale i tych wytrawnych. Do zrobienia dżemu truskawkowego, będziemy potrzebowali:
- 1 kg świeżych truskawek,
- 500 g cukru,
- 1 łyżeczkę zielonego pieprzu w ziarnach,
- 3 łyżki octu balsamicznego.
Przygotowanie dżemu zaczynamy od umycia truskawek i usunięcia ich szypułek. Większe owoce, należy przekroić na pół. Następnie wkładamy je do garnka, zasypujemy cukrem i mieszamy. Całość zagotowujemy i mieszamy, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez kwadrans, co jakiś czas mieszając zawartość garnka.
Dodajemy do tego rozgnieciony w moździerzu pieprz, a także wlewamy ocet balsamiczny. Wszystko gotujemy razem przez około 5 minut. Gotowy, gorący dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej i osuszonych słoików. Napełniamy je do wysokości około 1,5 cm poniżej zakrętki. Słoiki dokładnie zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia. Warto odwrócić je, aby wytworzyć próżnię i zapewnić trwałość przetworom. Możemy dodatkowo je zapasteryzować w garnku z wodą. Pamiętajmy, by gotowy dżem truskawkowy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Zobacz też:
Nietypowa odsłona kultowego warzywa. Zrób teraz, a twoja rodzina je pokocha
Wszyscy wyrzucają je do kosza, a to bomba witaminowa. Tak możesz je wykorzystać
Taki chłodnik robiła moja babcia. Cały garnek znikał z kilka minut