Reklama
Reklama

Mało kto wie, że są jadalne. Tymczasem to bomba witaminowa i to za darmo

Dbając o swoje zdrowie, warto korzystać z tego, co daje nam natura. Nie każdy bowiem ma świadomość, że bardzo cenne są młode szyszki sosny, z których możemy przygotować pewien pyszny przysmak, dzięki któremu z łatwością poprawimy naszą kondycję zdrowotną. Sprawdź, dlaczego warto spożywać szyszki sosny i jak zrobić z nich smaczny dodatek do wielu dań.

Młode szyszki sosny są drogocennym skarbem, który otrzymujemy od natury i który warto wykorzystywać w swojej codziennej diecie. Mają one wiele zdrowotnych właściwości i wpływają korzystnie na różne obszary naszego organizmu. Termin ich zbioru zbliża się wielkimi krokami, więc podpowiadamy, dlaczego warto je jeść oraz jak je wykorzystać w kuchni.

Dlaczego warto regularnie spożywać młode szyszki sosny?

Sosna znana jest od stuleci jako roślina posiadająca lecznicze właściwości. Co więcej, jej młode szyszki to prawdziwa skarbnica witamin oraz minerałów. Zawierają one bowiem duże ilości witaminy C, a także obfitują w olejki eteryczne, antyoksydanty oraz flawonoidy.

Wszystkie te składniki świetnie wpływają na naszą odporność, a także chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz wykazują właściwości przeciwzapalne. W dodatku systematyczne spożywanie szyszek sosny pozwoli poprawić nam koncentrację, a także wpłynie korzystnie na nasz układ trawienny.

Szyszki najlepiej zbierać późną wiosną, gdy są jeszcze miękkie i mają dużą zawartość składników odżywczych. Pamiętajmy jednak, aby nie zbierać ich na zanieczyszczonych obszarach, a także w pobliżu ruchliwej drogi.

Czytaj również: Masz problemy z zasypianiem? Wyjmij z szafy jedną rzecz, a będziesz spać jak dziecko

Jak wykorzystać szyszki sosny w kuchni? Ten przysmak to idealne rozwiązanie

Szyszki sosny możemy wykorzystać na różne sposoby. Jedną z najpopularniejszych metod jest przygotowanie z niej smacznego dżemu, który będzie łatwo wprowadzić do swojej codziennej diety, ponieważ może być używany jako dodatek do kanapek, naleśników czy jogurtów oraz innych deserów.

Regularne spożywanie go, pozwoli nam wspomóc organizm w walce z infekcjami, a także wpłynie pozytywnie na nasze trawienie. Samo przygotowanie dżemu z szyszek sosny nie jest trudne. Do zrobienia go, będziemy potrzebowali:

  • 1 kg cukru,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 kg młodych szyszek sosny,
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Pierwszym krokiem jest umycie szyszek i pokrojenie ich na małe kawałki. Następnie w garnku zagotowujemy wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Dorzucamy do niej szyszki i całość gotujemy przez 2 godziny na wolnym ogniu, do momentu, aż dżem zrobi się gęsty.

W momencie, gdy jest jeszcze gorący, przelewamy dżem do słoików, zakręcamy je i odwracamy do góry dnem, aż przestygną. Gotowy dżem powinien mieć złocisty kolor. Należy przechowywać go w słoiczku w ciemnym i chłodnym miejscu. Możemy stosować go do różnych dań lub dodawać do herbaty.

Zobacz też:

Na święta umyj okna wodą z tym składnikiem. W mig będą czyste jak łza

Nie tylko łupki z cebuli. Zanurz jajka w tym naparze, a zyskasz najpiękniejsze pisanki

​Tymi owocami też zafarbujesz pisanki. Będą mieć piękny, głęboki kolor

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | domowe sposoby
Przejdź na