Reklama
Reklama

To danie zrobisz ze wczorajszych ziemniaków. Na Podhalu się nim zajadają

Zdarza się, że po obiedzie zostaje nam sporo ziemniaków. Możemy z nich przygotować wiele smacznych dań na następny dzień, a jedną z ciekawych propozycji jest przyrządzenie tradycyjnej potrawy, wywodzącej się z Podhala. Mowa o plackach ziemniaczanych po góralsku, które zachwycą wszystkich domowników. Sprawdź, jak je przygotować.

Na Podhalu jednym z charakterystycznych dań są placki ziemniaczane z bryndzą. Różnią się one od tradycyjnych placków, między innymi tym, że są pieczone, a nie smażone. Są więc lżejszą alternatywą dla nich. Co więcej, dzięki swoim dodatkom naprawdę zachwycają smakiem i mogą szybko stać się ulubionym obiadem w twoim domu. Podpowiadamy, jak zrobić tradycyjne moskole.

Placki ziemniaczane po góralsku - czyli tradycyjne moskole      

Moskole są daniem charakterystycznym dla Podhala. Żywienie w tym miejscu dawniej uwarunkowane było ciężkimi warunkami przyrodniczymi. Na górskich terenach uprawiano kapustę, ziemniaki, owies czy jarzec. To właśnie z jednego z tych produktów powstało słynne danie, jakim są moskole.

Są to placki wykonywane z ziemniaków, pieczone na blasze. Podaje się je z masłem, bryndzą oraz słoniną wędzoną. Dawniej górale często zabierali je ze sobą do pracy w polu lub w lesie, a tam na ognisku podgrzewali moskole, zawieszając je na patyku. Placki te są tradycyjnym produktem regionalnym zarejestrowanym w kategorii Gotowe dania i produkty, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj również: Tak zrobisz najlepsze kruche ciasto. Zastosuj metodę 1:2:3

Jakich składników potrzebujemy, aby zrobić moskole?

Moskole różnią się od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przede wszystkim nie przygotowujemy ich z surowych ziemniaków, ale już z ugotowanych czy upieczonych. Dzięki temu jest to idealne rozwiązanie, gdy zostanie nam za dużo ziemniaków z poprzedniego obiadu. Będzie to smaczne danie, które pozwoli nam wykorzystać resztki i nada się jako dodatek do sałatek na lekki obiad.

Do przygotowania tej potrawy, będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 150 g bryndzy (możemy zastąpić ją tłustym twarogiem)
  • sól,
  • skwarki ze 100 g boczku,
  • pieprz,
  • 200 g mąki.

Jak przygotować pieczone moskole?

Po przyszykowaniu wszystkich składników możemy rozpocząć przygotowywanie moskoli. Pierwszym krokiem jest przeciśnięcie przez praskę ugotowanych ziemniaków do miski. Następnie dodajemy do nich mąkę oraz jajko, a także wysmażone skwarki z boczku.

Ziemniaki i pozostałe składniki wyrabiamy rękami, aż powstanie kleista masa. Przyprawiamy ją solą oraz pieprzem i ponownie wyrabiamy, do momentu, w którym ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.

Z tak przygotowanej masy formujemy placki o grubości 2 cm. Placki pieczemy na żeliwnej patelni albo na rozgrzanej blasze piekarnika. Moskole muszą się piec, aż będą mocno przyrumienione z obu stron.

Zobacz też:

​Z tym nigdy nie łącz jajek. Dobrze smakuje, ale to trucizna dla jelit

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe