Reklama
Reklama

To danie zrobisz ze wczorajszych ziemniaków. Na Podhalu się nim zajadają

Zdarza się, że po obiedzie zostaje nam sporo ziemniaków. Możemy z nich przygotować wiele smacznych dań na następny dzień, a jedną z ciekawych propozycji jest przyrządzenie tradycyjnej potrawy, wywodzącej się z Podhala. Mowa o plackach ziemniaczanych po góralsku, które zachwycą wszystkich domowników. Sprawdź, jak je przygotować.

Na Podhalu jednym z charakterystycznych dań są placki ziemniaczane z bryndzą. Różnią się one od tradycyjnych placków, między innymi tym, że są pieczone, a nie smażone. Są więc lżejszą alternatywą dla nich. Co więcej, dzięki swoim dodatkom naprawdę zachwycają smakiem i mogą szybko stać się ulubionym obiadem w twoim domu. Podpowiadamy, jak zrobić tradycyjne moskole.

Placki ziemniaczane po góralsku - czyli tradycyjne moskole      

Moskole są daniem charakterystycznym dla Podhala. Żywienie w tym miejscu dawniej uwarunkowane było ciężkimi warunkami przyrodniczymi. Na górskich terenach uprawiano kapustę, ziemniaki, owies czy jarzec. To właśnie z jednego z tych produktów powstało słynne danie, jakim są moskole.

Są to placki wykonywane z ziemniaków, pieczone na blasze. Podaje się je z masłem, bryndzą oraz słoniną wędzoną. Dawniej górale często zabierali je ze sobą do pracy w polu lub w lesie, a tam na ognisku podgrzewali moskole, zawieszając je na patyku. Placki te są tradycyjnym produktem regionalnym zarejestrowanym w kategorii Gotowe dania i produkty, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj również: Tak zrobisz najlepsze kruche ciasto. Zastosuj metodę 1:2:3

Jakich składników potrzebujemy, aby zrobić moskole?

Moskole różnią się od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przede wszystkim nie przygotowujemy ich z surowych ziemniaków, ale już z ugotowanych czy upieczonych. Dzięki temu jest to idealne rozwiązanie, gdy zostanie nam za dużo ziemniaków z poprzedniego obiadu. Będzie to smaczne danie, które pozwoli nam wykorzystać resztki i nada się jako dodatek do sałatek na lekki obiad.

Do przygotowania tej potrawy, będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 150 g bryndzy (możemy zastąpić ją tłustym twarogiem)
  • sól,
  • skwarki ze 100 g boczku,
  • pieprz,
  • 200 g mąki.

Jak przygotować pieczone moskole?

Po przyszykowaniu wszystkich składników możemy rozpocząć przygotowywanie moskoli. Pierwszym krokiem jest przeciśnięcie przez praskę ugotowanych ziemniaków do miski. Następnie dodajemy do nich mąkę oraz jajko, a także wysmażone skwarki z boczku.

Ziemniaki i pozostałe składniki wyrabiamy rękami, aż powstanie kleista masa. Przyprawiamy ją solą oraz pieprzem i ponownie wyrabiamy, do momentu, w którym ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.

Z tak przygotowanej masy formujemy placki o grubości 2 cm. Placki pieczemy na żeliwnej patelni albo na rozgrzanej blasze piekarnika. Moskole muszą się piec, aż będą mocno przyrumienione z obu stron.

Zobacz też:

Moja babcia często robiła pierogi z tym farszem. Są lepsze niż ruskie

​Dietetyk ocenił menu McDonald’s. Polecił tylko trzy pozycje

Indianie nazywali go cudownym korzeniem. W Polsce wciąż jest mało znany, choć bardzo zdrowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe