Reklama
Reklama

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

Surówka z czerwonej kapusty jest wielkim hitem na Śląsku i dobrze, bo to prosty, a jednocześnie zdrowy dodatek do tradycyjnych, mięsnych obiadów. Kucharki z południa kraju podkreślają, że musi być chrupiąca, idealnie doprawiona oraz mieć zbalansowany słodko-kwaśny smak. Naucz się ją robić tak, aby zawsze znikała ze stołu jako pierwsza.

Śląska surówka z czerwonej kapusty (wielu osobom lepiej znana jako modro kapusta) to kulinarny klasyk, który znają i kochają wszystkie pokolenia Polaków. Jest prosta, a jednocześnie ma wyrazisty słodko-kwaśny smak z nutą pikanterii, którego po prostu nie da się podrobić. 

Perfekcyjnie pasuje do mięsnych rolad, klusek czy sosu pieczeniowego. Jeżeli jednak chcesz, aby była prawdziwym arcydziełem, o które rodzina będzie wypytywać jeszcze na długo przed tym, zanim podasz ją na stół, musisz przygotować ją starannie, wkładając w to całe serce.

Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę? Wzmacnia naczynia krwionośne i dodaje energii

Czerwona kapusta ma mało kalorii (w 100 g surowego warzywa około 30-35 kcal), zatem mogą po nią sięgać osoby na diecie (mowa oczywiście o samej kapuście, a nie roladach czy pieczeniach, które często są z nią podawane). 

Zachwyca nie tylko wspaniałym, żywym kolorem, który idealnie zgrywa się z jesienną paletą barw. Przede wszystkim, jest energetyczną bombą, która zachwyca bogactwem witamin i składników odżywczych wspierających zdrowie organizmu. 

Zawiera przeciwzapalne antocyjany (chroniące komórki śródbłonka naczyń krwionośnych), jak również żelazo, magnez, błonnik, witaminy z grupy B (zwłaszcza B6 i kwas foliowy), witaminę K, E, A czy witaminę C, która wspomaga odporność oraz mikrokrążenie.

Jej spożywanie może także zmniejszać ryzyko miażdżycy czy nadciśnienia, wspierać funkcjonowanie układu nerwowego i koncentrację. Można także zaobserwować poprawę kondycji skóry, która wydaje się bardziej promienna i ogólnie lepiej wygląda.

Jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty? Śląski przepis na modro kapustę

Znalezienie idealnego przepisu na surówkę z czerwonej kapusty nie jest łatwe, bo każdy ma swój, nieco inny gust smakowy. Musisz więc trochę poeksperymentować w kuchni, pobawić się proporcjami i przyprawami, aby stworzyć własny, który idealnie wpasuje się w preferencje.

Śląski przepis na surówkę z czerwonej kapusty - składniki: 

  • czerwona kapusta - 800 g (0,5 średniej wielkości główki)
  • cebula - 1 duża sztuka
  • jabłko - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier -1 łyżeczka
  • ocet spirytusowy/ sok z cytryny - 3 łyżki
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • pieprz - odrobina do smaku
  • kminek - odrobina do smaku

Przygotowanie modrej kapusty zacznij od poszatkowania warzywa. Wrzuć go do miski, a później posół i ugniataj przez 3 minuty, aż zmięknie i wypuści odrobinę soku. Obierz i drobno posiekaj cebulę, zetrzyj jabłko, a później połącz oba składniki i wrzuć do kapusty.

Dolej octu/ soku z cytryny, dodaj także olej, kminek, cukier oraz pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i odstaw na pół godziny. Oczekiwanie sprawi, że smaki doskonale się "przegryzą".

Zobacz też:

Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy

Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie

Te grzyby są doskonałym źródłem białka. Moja teściowa podaje je w obłędnym sosie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | warzywa | obiady domowe