Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół
Surówka z czerwonej kapusty jest wielkim hitem na Śląsku i dobrze, bo to prosty, a jednocześnie zdrowy dodatek do tradycyjnych, mięsnych obiadów. Kucharki z południa kraju podkreślają, że musi być chrupiąca, idealnie doprawiona oraz mieć zbalansowany słodko-kwaśny smak. Naucz się ją robić tak, aby zawsze znikała ze stołu jako pierwsza.
Śląska surówka z czerwonej kapusty (wielu osobom lepiej znana jako modro kapusta) to kulinarny klasyk, który znają i kochają wszystkie pokolenia Polaków. Jest prosta, a jednocześnie ma wyrazisty słodko-kwaśny smak z nutą pikanterii, którego po prostu nie da się podrobić.
Perfekcyjnie pasuje do mięsnych rolad, klusek czy sosu pieczeniowego. Jeżeli jednak chcesz, aby była prawdziwym arcydziełem, o które rodzina będzie wypytywać jeszcze na długo przed tym, zanim podasz ją na stół, musisz przygotować ją starannie, wkładając w to całe serce.
Czerwona kapusta ma mało kalorii (w 100 g surowego warzywa około 30-35 kcal), zatem mogą po nią sięgać osoby na diecie (mowa oczywiście o samej kapuście, a nie roladach czy pieczeniach, które często są z nią podawane).
Zachwyca nie tylko wspaniałym, żywym kolorem, który idealnie zgrywa się z jesienną paletą barw. Przede wszystkim, jest energetyczną bombą, która zachwyca bogactwem witamin i składników odżywczych wspierających zdrowie organizmu.
Zawiera przeciwzapalne antocyjany (chroniące komórki śródbłonka naczyń krwionośnych), jak również żelazo, magnez, błonnik, witaminy z grupy B (zwłaszcza B6 i kwas foliowy), witaminę K, E, A czy witaminę C, która wspomaga odporność oraz mikrokrążenie.
Jej spożywanie może także zmniejszać ryzyko miażdżycy czy nadciśnienia, wspierać funkcjonowanie układu nerwowego i koncentrację. Można także zaobserwować poprawę kondycji skóry, która wydaje się bardziej promienna i ogólnie lepiej wygląda.
Znalezienie idealnego przepisu na surówkę z czerwonej kapusty nie jest łatwe, bo każdy ma swój, nieco inny gust smakowy. Musisz więc trochę poeksperymentować w kuchni, pobawić się proporcjami i przyprawami, aby stworzyć własny, który idealnie wpasuje się w preferencje.
Śląski przepis na surówkę z czerwonej kapusty - składniki:
- czerwona kapusta - 800 g (0,5 średniej wielkości główki)
- cebula - 1 duża sztuka
- jabłko - 1 sztuka
- sól - 1 łyżeczka
- cukier -1 łyżeczka
- ocet spirytusowy/ sok z cytryny - 3 łyżki
- olej rzepakowy - 2 łyżki
- pieprz - odrobina do smaku
- kminek - odrobina do smaku
Przygotowanie modrej kapusty zacznij od poszatkowania warzywa. Wrzuć go do miski, a później posół i ugniataj przez 3 minuty, aż zmięknie i wypuści odrobinę soku. Obierz i drobno posiekaj cebulę, zetrzyj jabłko, a później połącz oba składniki i wrzuć do kapusty.
Dolej octu/ soku z cytryny, dodaj także olej, kminek, cukier oraz pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i odstaw na pół godziny. Oczekiwanie sprawi, że smaki doskonale się "przegryzą".
Zobacz też:
Dodaj to do krupniku. Kasza będzie mieć idealną konsystencję
Prawie nie ma ości i nie rozpada się podczas smażenia. Ryba idealna nie tylko na wigilię
Zawsze dodaję trochę do gulaszu. Mięso jest kruche i soczyste