Reklama
Reklama

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

Surówka z czerwonej kapusty jest wielkim hitem na Śląsku i dobrze, bo to prosty, a jednocześnie zdrowy dodatek do tradycyjnych, mięsnych obiadów. Kucharki z południa kraju podkreślają, że musi być chrupiąca, idealnie doprawiona oraz mieć zbalansowany słodko-kwaśny smak. Naucz się ją robić tak, aby zawsze znikała ze stołu jako pierwsza.

Śląska surówka z czerwonej kapusty (wielu osobom lepiej znana jako modro kapusta) to kulinarny klasyk, który znają i kochają wszystkie pokolenia Polaków. Jest prosta, a jednocześnie ma wyrazisty słodko-kwaśny smak z nutą pikanterii, którego po prostu nie da się podrobić. 

Perfekcyjnie pasuje do mięsnych rolad, klusek czy sosu pieczeniowego. Jeżeli jednak chcesz, aby była prawdziwym arcydziełem, o które rodzina będzie wypytywać jeszcze na długo przed tym, zanim podasz ją na stół, musisz przygotować ją starannie, wkładając w to całe serce.

Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę? Wzmacnia naczynia krwionośne i dodaje energii

Czerwona kapusta ma mało kalorii (w 100 g surowego warzywa około 30-35 kcal), zatem mogą po nią sięgać osoby na diecie (mowa oczywiście o samej kapuście, a nie roladach czy pieczeniach, które często są z nią podawane). 

Zachwyca nie tylko wspaniałym, żywym kolorem, który idealnie zgrywa się z jesienną paletą barw. Przede wszystkim, jest energetyczną bombą, która zachwyca bogactwem witamin i składników odżywczych wspierających zdrowie organizmu. 

Zawiera przeciwzapalne antocyjany (chroniące komórki śródbłonka naczyń krwionośnych), jak również żelazo, magnez, błonnik, witaminy z grupy B (zwłaszcza B6 i kwas foliowy), witaminę K, E, A czy witaminę C, która wspomaga odporność oraz mikrokrążenie.

Jej spożywanie może także zmniejszać ryzyko miażdżycy czy nadciśnienia, wspierać funkcjonowanie układu nerwowego i koncentrację. Można także zaobserwować poprawę kondycji skóry, która wydaje się bardziej promienna i ogólnie lepiej wygląda.

Jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty? Śląski przepis na modro kapustę

Znalezienie idealnego przepisu na surówkę z czerwonej kapusty nie jest łatwe, bo każdy ma swój, nieco inny gust smakowy. Musisz więc trochę poeksperymentować w kuchni, pobawić się proporcjami i przyprawami, aby stworzyć własny, który idealnie wpasuje się w preferencje.

Śląski przepis na surówkę z czerwonej kapusty - składniki: 

  • czerwona kapusta - 800 g (0,5 średniej wielkości główki)
  • cebula - 1 duża sztuka
  • jabłko - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier -1 łyżeczka
  • ocet spirytusowy/ sok z cytryny - 3 łyżki
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • pieprz - odrobina do smaku
  • kminek - odrobina do smaku

Przygotowanie modrej kapusty zacznij od poszatkowania warzywa. Wrzuć go do miski, a później posół i ugniataj przez 3 minuty, aż zmięknie i wypuści odrobinę soku. Obierz i drobno posiekaj cebulę, zetrzyj jabłko, a później połącz oba składniki i wrzuć do kapusty.

Dolej octu/ soku z cytryny, dodaj także olej, kminek, cukier oraz pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i odstaw na pół godziny. Oczekiwanie sprawi, że smaki doskonale się "przegryzą".

Zobacz też:

​Dodaj to do krupniku. Kasza będzie mieć idealną konsystencję

Prawie nie ma ości i nie rozpada się podczas smażenia. Ryba idealna nie tylko na wigilię

Zawsze dodaję trochę do gulaszu. Mięso jest kruche i soczyste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | warzywa | obiady domowe