Moja mama robi surówkę z kapusty pekińskiej z takim dodatkiem. Znika w mgnieniu oka
U mnie w domu obiad nie może obyć się bez solidnej porcji warzyw. Na naszym stole często gości kapusta pekińska. Ostatnio moja mama podzieliła się ze mną przepisem na surówkę z tego warzywa, wzbogaconą o pewien dodatek, który sprawia, że ta przekąska zyskuje nowy wymiar smaku.
Z kapusty pekińskiej przygotowuje się lekkie zupy i bigos, jednak jest najzdrowsza, gdy nie poddajemy ją obróbce termicznej. Zawiera witaminy: A, C, K oraz te z grupy B, wspierające układ odpornościowy. Ponadto ma także błonnik pomagający w trawieniu, przyspieszający metabolizm.
Właśnie dlatego warto wykorzystywać to warzywo w różnych surówkach. Podkręcimy jego smak, dodając czerwoną fasolę z puszki. Wystarczy kilka minut, żeby stworzyć kolorową przekąskę, która zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Surówka z kapusty pekińskiej mojej mamy składa się z kolorowych warzyw. Całość dopełnia majonezowo-jogurtowy sos, który idealnie łączy wszystkie dodatki i nadaje delikatnego smaku.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia surówki z kapusty pekińskiej z czerwoną fasolą? Oto lista:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej;
- 1/2 puszki czerwonej fasoli;
- 1/2 czerwonej papryki;
- 1/2 jabłka;
- 3 ogórki kiszone;
- 3 gałązki natki pietruszki;
- 1 ząbek czosnku;
- 3 łyżki jogurtu naturalnego;
- 2 łyżki majonezu;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- przyprawy: sól i pieprz wedle uznania.
Na początek przygotowujemy warzywa do surówki: drobno szatkujemy kapustę pekińską, odsączamy z zalewy czerwoną fasolę, kroimy paprykę i ogórki kiszone w kostkę, a jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie warzywa łączymy w misce, a w osobnym naczyniu przygotowujemy sos. W tym celu mieszamy jogurt naturalny z majonezem i sokiem z cytryny. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Surówkę z kapusty pekińskiej zalewamy jogurtowo-majonezowym sosem - całość mieszamy. Na koniec obsypujemy ją posiekaną natką pietruszki.
Taka surówka jest wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, zwłaszcza kotletów schabowych, pieczonego kurczaka czy domowych mielonych. Świetnie komponuje się także z ziemniakami lub kaszą, dodając posiłkowi świeżości i lekkiego, warzywnego akcentu.
Zobacz też:
Zapomnij o twardej, łykowatej fasolce szparagowej. Zrób to, a będzie smaczna, jak nigdy
Moja babcia nie daje chrzanu do ogórków kiszonych. Zamiast nich do słoika wkłada to
Zrób na Dzień Dziecka zamiast pancakes. Idealne na wspólne śniadanie