To cichy bohater letnich przetworów. Włóż do słoika i ciesz się chrupiącymi ogórkami
Ogórki kiszone to klasyk wśród domowych przetworów, który zachwyca swoim smakiem oraz wszechstronnością. Niestety pomimo największych starań, nie zawsze spełnia oczekiwania co do twardości i chrupkości. Czy można coś na to zaradzić? Na szczęście istnieje prosty, domowy sposób, który stosowany był już przez nasze babcie. Dowiedz się, co zrobić, żeby ogórki kiszone już zawsze wychodziły chrupkie. Wystarczy jeden składnik, który działa cuda.
Ogórki kiszone to jedna z ulubionych kiszonek domowych, ale tylko wtedy, gdy zachwyca twardością, chrupkością i charakterystycznym kwaśnym posmakiem. Niestety czasami pomimo starań, kiszone ogórki wychodzą miękkie, rozlazłe i nieprzyjemnie papkowate. Raz na zawsze można zażegnać ten problem, wkładając od teraz do każdego słoika jeden składnik, dzięki któremu ogórki pozostaną sprężyste i idealnie twarde. Z pomocą nadciągają liście winogrona.
Kiszone ogórki, które są miękkie i flakowate, to dla wielu osób powód do niezadowolenia i frustracji. Stoi za tym między innymi zalewanie warzyw zbyt gorącą wodą, która uszkadza ich strukturę już na starcie czy też kiszenie zbyt dojrzałych ogórków. Ich miękkość po zakiszeniu najczęściej jest efektem działania enzymów rozkładających pektyny, które odpowiadają za jędrność.
Na szczęście można temu przeciwdziałać i to w prosty, a do tego naturalny sposób. Z pomocą nadchodzą niepozorne liście winogrona, które są źródłem garbników odpowiadających za jędrność i chrupkość ogórków już po zakiszeniu. To znana od pokoleń metoda, dzięki której kiszonki pozostają chrupkie w słoiku nawet po wielu tygodniach od zakiszenia. W ten sposób hamowany jest rozwój bakterii gnilnych, a także wzmacniana jest struktura ogórka, dzięki czemu pozostają twarde.
Liście winorośli są więc prostym sposobem na usztywnienie ogórków kiszonych i zapobiegnie ich mięknięciu. Dodatkowo za pomocą tego dodatku ogórki zyskują delikatną i przyjemną cierpkość. Co ciekawe, jeśli nie liście winogrona sprawdzą się również liście wiśni, czarnej porzeczki, chrzanu czy też dębu, które wpływają na zachowanie idealnej struktury przez ogórki kiszone.
Może cię zainteresować: Babcia gotuje fasolkę szparagową tylko w ten sposób. Świetnie chrupie i ma piękny kolor
Domowe przetwory mogą pozostać w pełni naturalne, a przy tym jędrne i smakowite. Wystarczy sięgać po triki dobrze znane już przez starsze pokolenia. W przypadku kiszenia ogórków potrzeba jedynie 1-3 liści na słoik, aby te utrzymały swoją dobrą teksturę na długie tygodnie. Ważne, aby liście były świeże, czyste i zdrowe.
Aby opanować sztukę kiszenia ogórków do perfekcji, warto je przygotować według sprawdzonej receptury, tyle że wzbogaconej o liście winorośli zawierające taninę, dobrze wpływającą na jędrność ogórków. Najlepiej umieścić je na dnie słoika, między ogórkami, a także na wierzchu, aby w ten sposób utworzyć naturalną barierę ochronną.
Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie połączenia różnych liści, przez co zadziałają na przetwory wielotorowo. Warto sięgnąć po 1-2 liście wiśni lub porzeczki, które dodadzą smaku i chrupkości, a także po liść winorośli działający na jędrność ogórków. Dla wzmocnienia efektu można dodać liść chrzanu, który zadziała antybakteryjnie i doda przy tym bardziej wyrazistego posmaku.
Sprawdź też: Zamiast do kompotu, dodaj do...mięsa. Taki rabarbar to niebo w gębie
Zobacz też:
Prawdopodobnie ty też źle gotujesz bób. Wystarczy 1 składnik, by zapomnieć o wzdęciach
Nietypowa odsłona kultowego warzywa. Zrób teraz, a twoja rodzina je pokocha
Wszyscy wyrzucają je do kosza, a to bomba witaminowa. Tak możesz je wykorzystać