Reklama
Reklama

Zamiast do kompotu, dodaj do...mięsa. Taki rabarbar to niebo w gębie

Jeszcze trwa sezon na rabarbar. Warto więc wykorzystać ten owoc w kuchni, ale nie tylko do kompotu czy ciasta. Okazuje się, że można zrobić z niego wytrawny dodatek do mięsa. Kwaskowaty dżem rabarbarowy będzie doskonałym dodatkiem do karkówki z grilla i różnych burgerów.

W maju i czerwcu prawdziwą furorę w kuchni robi rabarbar. Wcale nie musisz używać go tylko do kompotów i deserów. Tym razem przedstawiamy przepis na dżem rabarbarowy, który będzie idealnym dodatkiem do mięsa. Jego wyrazisty, lekko kwaśny smak świetnie przełamuje intensywność dań wytrawnych i sprawia, że smakują o niebo lepiej. 

Składniki na dżem rabarbarowy

Dżem z rabarbaru wychodzi dość kwaskowaty. Warto więc przełamać jego kwasowość miodem albo syropem z agawy. Dzięki temu zyska nieco łagodniejszy smak. 

Do tego dżemu możesz dodać różne przyprawy. Przykładowo imbir doda lekkiej ostrości, a cynamon stworzy ciekawy kontrast dla kwasowości tego sezonowego owocu. Z kolei pieprz cayenne lub chili nada pikanterii i przełamie zarówno słodki, jak i kwaśny smak. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia dżemu rabarbarowego? Oto lista:

  • 200 g łodyg rabarbaru;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy;
  • 1 łyżka sosu balsamicznego;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • szczypta soli;
  • opcjonalnie: szczypta imbiru, cynamonu, pieprzu cayenne lub chili.

Przepis na dżem rabarbarowy do mięsa

Na początek umyj i pokrój łodygi rabarbaru na mniejsze kawałki. Następnie włóż je do garnka i dodaj do nich czosnek, miód lub syrop z agawy, sos balsamiczny oraz oliwę z oliwek. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać. Zajmuje to około 10-15 minut. 

W kolejnym kroku dodaj odrobinę soli. W tym momencie możesz też użyć opcjonalnych przypraw. Wszystko duś na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. 

Po około 5 minutach przetrzyj wszystko przez sitko i znów zagotuj. Dżem rabarbarowy można przelewać do wyparzonych słoików, gdy będzie odpowiednio gęsty. Na koniec odstaw naczynia do góry dnem w celu zawekowania. Ostudzony dodatek do mięs przechowuj w ciemnych i chłodnym miejscu. 

Zobacz też:

Dodaj to do mielonych. Będą soczyste i delikatne, jak nigdy wcześniej

Wygląda jak ziemniak, smakuje jak cukierki i ma mnóstwo błonnika. Znasz ten owoc?

W PRL-u był hitem na każdej stołówce. W kwadrans przywrócisz smak dzieciństwa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy