Zamiast do kompotu, dodaj do...mięsa. Taki rabarbar to niebo w gębie
Jeszcze trwa sezon na rabarbar. Warto więc wykorzystać ten owoc w kuchni, ale nie tylko do kompotu czy ciasta. Okazuje się, że można zrobić z niego wytrawny dodatek do mięsa. Kwaskowaty dżem rabarbarowy będzie doskonałym dodatkiem do karkówki z grilla i różnych burgerów.
W maju i czerwcu prawdziwą furorę w kuchni robi rabarbar. Wcale nie musisz używać go tylko do kompotów i deserów. Tym razem przedstawiamy przepis na dżem rabarbarowy, który będzie idealnym dodatkiem do mięsa. Jego wyrazisty, lekko kwaśny smak świetnie przełamuje intensywność dań wytrawnych i sprawia, że smakują o niebo lepiej.
Dżem z rabarbaru wychodzi dość kwaskowaty. Warto więc przełamać jego kwasowość miodem albo syropem z agawy. Dzięki temu zyska nieco łagodniejszy smak.
Do tego dżemu możesz dodać różne przyprawy. Przykładowo imbir doda lekkiej ostrości, a cynamon stworzy ciekawy kontrast dla kwasowości tego sezonowego owocu. Z kolei pieprz cayenne lub chili nada pikanterii i przełamie zarówno słodki, jak i kwaśny smak.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia dżemu rabarbarowego? Oto lista:
- 200 g łodyg rabarbaru;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy;
- 1 łyżka sosu balsamicznego;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- szczypta soli;
- opcjonalnie: szczypta imbiru, cynamonu, pieprzu cayenne lub chili.
Na początek umyj i pokrój łodygi rabarbaru na mniejsze kawałki. Następnie włóż je do garnka i dodaj do nich czosnek, miód lub syrop z agawy, sos balsamiczny oraz oliwę z oliwek. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać. Zajmuje to około 10-15 minut.
W kolejnym kroku dodaj odrobinę soli. W tym momencie możesz też użyć opcjonalnych przypraw. Wszystko duś na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Po około 5 minutach przetrzyj wszystko przez sitko i znów zagotuj. Dżem rabarbarowy można przelewać do wyparzonych słoików, gdy będzie odpowiednio gęsty. Na koniec odstaw naczynia do góry dnem w celu zawekowania. Ostudzony dodatek do mięs przechowuj w ciemnych i chłodnym miejscu.
Zobacz też:
Dodaj to do mielonych. Będą soczyste i delikatne, jak nigdy wcześniej
Wygląda jak ziemniak, smakuje jak cukierki i ma mnóstwo błonnika. Znasz ten owoc?
W PRL-u był hitem na każdej stołówce. W kwadrans przywrócisz smak dzieciństwa