Reklama
Reklama

​Teściowa zrobiła kremowe kotlety z kurczaka. Niebo w gębie to mało powiedziane

Dla wielu osób kotlety z kurczaka są daniem tak klasycznym, że uważają, że nic nie może już ich zaskoczyć. Nic bardziej mylnego! To mięso znacznie różni się od tego, co do tej pory znałeś. Nie tylko są idealnie soczyste, ale również zachwycają smakiem. Poznaj przepis na pyszne i kremowe kotlety z kurczaka.

Kremowe kotlety z kurczaka — składniki

Wbrew pozorom to danie nie wymaga ani dodatku orientalnych składników, ani posiadania ogromnych umiejętności kulinarnych. Do przygotowania kremowych kotletów z kurczaka będziesz potrzebować:

  • 1 jajko,
  • 2 plasterki szynki,
  • 2 plasterki żółtego sera,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 700 g fileta z kurczaka,
  • olej i masło klarowane do smażenia,
  • sól, pieprz.

Najlepiej wykorzystać ser twardy, np. typu emmentaler. Do środka możesz także dołożyć inne składniki takie jak cebula, papryka czy pieczarki. Pamiętaj, że możesz także zastąpić mięso z kurczaka — indykiem. W takim przypadku również będziesz potrzebować dwa sznycle. Dodatkowo do panierki możesz dodać płatki kukurydziane lub posiekane orzechy, które wzbogacą jej smak.

Sprawdź również: Najlepszy przepis na kruche ciasto. Jest w mojej rodzinie od pokoleń

Jak przygotować kremowe kotlety z kurczaka?

Zacznij od przygotowania mięsa. Jeśli myjesz filet przed obróbką termiczną, pamiętaj, by go dokładnie osuszyć. Następnie włóż sznycle między folię spożywczą i delikatnie rozbij. Rozbite kotlety przypraw solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułóż plasterek sera i szynki oraz innych składników, jeśli ich używasz. Każdy kotlet złóż na pół. Do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej jajko, a do trzeciej bułkę tartą (możesz dodać lekko rozgniecione płatki kukurydziane lub orzechy). Najpierw obtocz kotlet w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej i włóż do lodówki na około 15 minut.

Sprawdź również: Superowoc rośnie w Polsce i dojrzewa we wrześniu. Zrób z niego konfiturę

Rozgrzej dużą patelnię. Wlej na nią olej i dodaj jedną łyżkę masła klarowanego. Kremowe kotlety z kurczaka smaż po 5-6 minut z każdej strony, aż będą miały złoty kolor. Przed obróceniem mięsa dodaj na patelnię jeszcze jedną łyżkę masła klarowanego. Jeśli nie jesteś pewny, czy kotlety są usmażone, możesz włożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiec przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Kremowe kotlety z kurczaka podawaj na ciepło z ryżem lub ziemniakami oraz porcją warzyw (najlepiej świeżych).

Zobacz też:

Jak kupić najlepszą dynię? Tę odmianę wybierz na zupę

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy