Reklama
Reklama

​Ten przepis znano 100 lat temu. Nasi pradziadkowie zachwycali się tymi kotletami

Wiele połączeń smakowych funkcjonuje w naszej kuchni od bardzo dawna, jednak na przestrzeni lat zmienia się sposób ich przygotowania. Tak jest między innymi z mięsem mielonym oraz kapustą. Pierwsza myśl, co przygotować z tych składników, to gołąbki. Sprawdź przepis na gołąbki bez zawijania, który znany już niemal 100 lat tamu.

Przepis na gołąbki bez zawijania pochodzi z książki "Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa" autorstwa Marii Disslowej i wydanej w 1931 roku. Można bez zbytniej przesady stwierdzić, że ma on około stu lat.

Składniki na gołąbki bez zawijania

Do przygotowania gołąbków bez zawijania, którymi zachwycali się nasi pradziadkowie, będziesz potrzebować:

  • 1 jajko,
  • 1 kajzerka,
  • 1 średnia cebula,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 5 łyżek bułki tartej, 
  • łyżka oleju albo masła,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • pół główki kapusty,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia (np. smalec).

Dodatek kapusty do kotletów powoduje zwiększenie objętości dania, bez zbytniego podwyższania kosztów. Miało to szczególne znaczenie w czasach, gdy mięso nie było aż tak łatwo dostępne.

Sprawdź również: Naturalny antybiotyk, który możesz stosować przez całą zimę. Zrób go z przepisu siostry Anastazji

Gołąbki bez zawijania — sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania kapusty i kajzerki. Pół główki umieść w garnku, zalej wodą i posól. Gotuj do miękkości, a następnie ją odcedź i posiekaj. Bułkę zalej mlekiem i odstaw na chwilę. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelnię wrzuć masło lub wylej olej i zeszklij cebulę na tłuszczu. Kajzerkę odciśnij z nadmiaru mleka i zmiel. Do dużej miski włóż jajko, zmieloną bułkę, podsmażoną cebulę, mąkę, mięso mielone i posiekaną kapustę. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, możesz dodać dodatkową ilość mąki.

Sprawdź również: Są jeszcze lepsze niż jagodzianki. Z tego przepisu robiła je moja babcia

Z mięsnej masy uformuj nieduże kotleciki. Najlepiej zacznij do kulania kulki, a następnie ją spłaszcz. Gotowe kotlety lekko spłaszcz i obtocz w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię włóż smalec. Możesz także wykorzystać masło klarowane lub olej, ale na smalcu gołąbki bez zawijania będą najsmaczniejsze. Usmaż kotleciki z obu stron na złoty kolor. Do gołąbków bez zawijania możesz przygotować sos pomidorowy i podawać je z kluskami śląskim, kopytkami, makaronem lub ziemniakami. Świetnie sprawdzą się również w towarzystwie kiszonych ogórków.

Zobacz też:

Dzięki temu placki ziemniaczane wyjdą idealne. Ekspertka zdradza sekret

​O tych rybach mało kto myśli na Wigilię. Biją na głowę świątecznego karpia

Po tym pierniku nie przytyjesz. Smakuje bosko, a nie ma cukru ani glutenu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy