Te ciastka robię w 20 minut z 3 składników. Znikają z talerza, zanim zdążą ostygnąć
Szukasz pomysłu na zdrową i szybką w wykonaniu słodką przekąskę? A może nie wiesz, co zrobić z dojrzałymi bananami? Przygotuj te ciastka i zachwyć całą rodziną. Wystarczy już kilkanaście minut, by bez grama mąki i cukru przyrządzić smakowity poczęstunek dobry do popołudniowej kawy lub jako słodki dodatek do śniadaniówki dla dziecka. Poznaj przepis i upiecz przy najbliższej okazji.
Przepisy na smakowite i przy tym zdrowe słodkości są nieocenione, zwłaszcza gdy dzieci buszują po kuchennych szafkach w poszukiwaniu słodyczy. Wystarczy kilkanaście minut i trzy składniki, by stworzyć w domu sycącą, słodką i zdrową przekąskę bez mąki i cukru. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, więc lepiej od razu przygotować dwie porcje, bo te ciastka znikają z talerza w zastraszającym tempie.
Ciastka owsiane to zawsze dobry pomysł i to w każdym wieku. Smaczne, a do tego zdrowie dostarczają błonnika, który wspiera trawienie i daje na długo poczucie sytości. Ponadto to źródło energii, a także witamin i minerałów. Są dobrą propozycją jako dodatek do śniadaniówki dla dziecka, na przekąskę między posiłkami, jedzenie w podróży czy też jako słodki deser.
Najlepsze jest to, że można je przygotować już z trzech składników. Wystarczą dojrzałe banany, płatki owsiane i miód, który nada słodkości wypiekom. Do tego chwila pracy i słodka przekąska gotowa.
Takie ciastka z pewnością szybko się nie znudzą i sprawdzą na wiele okazji. Poprzez ich uniwersalność można je różnorodnie modyfikować, dodając dodatki takie jak kakao i orzechy czy też wiórki kokosowe i nasiona słonecznika. Opcji jest naprawdę sporo, przez co ciastka owsiane są zawsze dobrym pomysłem na przekąskę dla całej rodziny.
Zobacz także: Zawsze piekę to ciasto na Wszystkich Świętych. Przepis dostałam od cioci z Lublina
Ciastka owsiano-bananowe zachwycą dzieci, jak i dorosłych, gdy zostaną podane do popołudniowej kawy. Ich wszechstronność sprawia, że trudno znaleźć kogoś, kto by nie przepadł na punkcie tego typu słodkości. Przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim absolutnie każdy. Nie potrzeba do tego specjalistycznego sprzętu i umiejętności. Potrzebujesz natomiast następujących składników:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 łyżka miodu
- Opcjonalnie: łyżka ziaren słonecznika, wiórków kokosowych, cynamonu, itp.
Sposób wykonania:
Szybko, prosto i smacznie. Zacznij od wymieszania bananów z płatkami owsianymi i miodem. Możesz zrobić to za pomocą łyżki. Jeśli masz ochotę, na koniec dodaj ziarna słonecznika, wiórki kokosowe itp.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i kładź na niej kolejno porcję ciasta mierzone łyżką. Nieco je spłaszcz, by przypominały kształtem ciastka. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piecz przez około 15 minut. Po wyciągnięciu, pozostaw do ostygnięcia i ciesz się zdrową przekąską. Smacznego!
Zobacz też:
Przepis na jesienne kruche ciasto z owocami. Smakuje jak z najlepszej kawiarni
W tej zapiekance znajdziesz wszystko, co potrzebne na obiad. Idealna na jesień
To nie resztki z lodówki, ale świetny dodatek do rosołu. Podbija smak lepiej, niż cebula