Reklama
Reklama

Te ciastka robię w 20 minut z 3 składników. Znikają z talerza, zanim zdążą ostygnąć

Szukasz pomysłu na zdrową i szybką w wykonaniu słodką przekąskę? A może nie wiesz, co zrobić z dojrzałymi bananami? Przygotuj te ciastka i zachwyć całą rodziną. Wystarczy już kilkanaście minut, by bez grama mąki i cukru przyrządzić smakowity poczęstunek dobry do popołudniowej kawy lub jako słodki dodatek do śniadaniówki dla dziecka. Poznaj przepis i upiecz przy najbliższej okazji.

Przepisy na smakowite i przy tym zdrowe słodkości są nieocenione, zwłaszcza gdy dzieci buszują po kuchennych szafkach w poszukiwaniu słodyczy. Wystarczy kilkanaście minut i trzy składniki, by stworzyć w domu sycącą, słodką i zdrową przekąskę bez mąki i cukru. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, więc lepiej od razu przygotować dwie porcje, bo te ciastka znikają z talerza w zastraszającym tempie. 

Ciasteczka owsiane z bananami — zdrowa przekąska dla całej rodziny  

Ciastka owsiane to zawsze dobry pomysł i to w każdym wieku. Smaczne, a do tego zdrowie dostarczają błonnika, który wspiera trawienie i daje na długo poczucie sytości. Ponadto to źródło energii, a także witamin i minerałów. Są dobrą propozycją jako dodatek do śniadaniówki dla dziecka, na przekąskę między posiłkami, jedzenie w podróży czy też jako słodki deser.  

Najlepsze jest to, że można je przygotować już z trzech składników. Wystarczą dojrzałe banany, płatki owsiane i miód, który nada słodkości wypiekom. Do tego chwila pracy i słodka przekąska gotowa.  

Takie ciastka z pewnością szybko się nie znudzą i sprawdzą na wiele okazji. Poprzez ich uniwersalność można je różnorodnie modyfikować, dodając dodatki takie jak kakao i orzechy czy też wiórki kokosowe i nasiona słonecznika. Opcji jest naprawdę sporo, przez co ciastka owsiane są zawsze dobrym pomysłem na przekąskę dla całej rodziny.  

Zobacz także: Zawsze piekę to ciasto na Wszystkich Świętych. Przepis dostałam od cioci z Lublina

Przepis na ciastka owsiane. Sięgaj zawsze, gdy pojawi się ochota na słodkie 

Ciastka owsiano-bananowe zachwycą dzieci, jak i dorosłych, gdy zostaną podane do popołudniowej kawy. Ich wszechstronność sprawia, że trudno znaleźć kogoś, kto by nie przepadł na punkcie tego typu słodkości. Przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim absolutnie każdy. Nie potrzeba do tego specjalistycznego sprzętu i umiejętności. Potrzebujesz natomiast następujących składników: 

  • 2 bardzo dojrzałe banany 
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich 
  • 1 łyżka miodu 
  • Opcjonalnie: łyżka ziaren słonecznika, wiórków kokosowych, cynamonu, itp.  

Sposób wykonania: 

Szybko, prosto i smacznie. Zacznij od wymieszania bananów z płatkami owsianymi i miodem. Możesz zrobić to za pomocą łyżki. Jeśli masz ochotę, na koniec dodaj ziarna słonecznika, wiórki kokosowe itp.  

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i kładź na niej kolejno porcję ciasta mierzone łyżką. Nieco je spłaszcz, by przypominały kształtem ciastka. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piecz przez około 15 minut. Po wyciągnięciu, pozostaw do ostygnięcia i ciesz się zdrową przekąską. Smacznego! 

Zobacz też:

Przepis na jesienne kruche ciasto z owocami. Smakuje jak z najlepszej kawiarni

​W tej zapiekance znajdziesz wszystko, co potrzebne na obiad. Idealna na jesień

To nie resztki z lodówki, ale świetny dodatek do rosołu. Podbija smak lepiej, niż cebula

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski | zdrowe żywienie