To ciasto było prawdziwym rarytasem 100 lat temu. Teraz znów króluje na stołach
Ten wypiek pochodzi z początków ubiegłego wieku. Mimo to znów powraca na stoły i zachwyca swoją prostotą i smakiem. Jest to lekkie i puszyste ciasto, które różni się od tradycyjnego biszkoptu. Receptura na nie przez długi czas pozostawała tajemnicą. Sprawdź, jak zrobić to wyjątkowe ciasto i o czym pamiętać, by wyszło delikatne i sprężyste.
Szukając pomysłu na słodki wypiek, warto zaczerpnąć inspiracji sprzed 100 lat. Wtedy to powstała pewna receptura dzięki, której przygotujemy ciasto, które jest sprężyste, trwałe i delikatne. Te cechy odróżniają je od klasycznego biszkoptu. Podpowiadamy, jak zrobić to ciasto i o czym pamiętać, by wyszło idealnie puszyste.
To ciasto narodziło się w Stanach Zjednoczonych w latach 20. XX wieku. Mowa o "chiffon cake", czyli cieście szyfonowym. Recepturę tę wymyślił Harry Baker. Przez lata strzegł on swojego przepisu na ciasto i zachowywał go w tajemnicy. Ostatecznie jednak sprzedał recepturę firmie General Mills, dzięki której ten wypiek szybko stał się popularny i pojawił się w wielu domach na całym świecie.
Tym, co odróżnia to ciasto od typowego biszkoptu, jest to, że przygotowuje się je z dodatkiem oleju. Składnik ten dodaje mu miękkości oraz wilgotności. Kolejną istotną rzeczą, o której należy pamiętać, robiąc ciasto szyfonowe, jest ubijanie białek jajek osobno. Dzięki temu napowietrzą one ciasto i stanie się ono idealnie lekkie.
Musimy również pamiętać, że jednym z sekretów udanego ciasta szyfonowego, jest użycie suchej formy, więc pomijamy jej natłuszczanie. Najlepiej do pieczenia użyć formy z kominem, aby równomiernie rozprowadzała ona ciepło. Jeżeli jednak jej nie mamy, sprawdzi się także zwykła tortownica. Po wyjęciu musimy jednak od razu odwrócić nasze ciasto i pozostawić je do całkowitego ostygnięcia. Ten krok zapobiegnie opadaniu wypieku.
Czytaj również: Te rogaliki zrobisz w 20 minut. Bez drożdży i wyrabiania, a smakują jak z cukierni
Przyrządzenie tego smacznego deseru wbrew pozorom nie jest trudne. Do przygotowania ciasta nie potrzebujemy wielu skomplikowanych składników. Wystarczy, że wyposażymy się w następujące produkty:
- 500 g mąki tortowej,
- 7 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżki ekstraktu waniliowego,
- 230 g cukru (podzielonego na dwie porcje),
- 125 ml oleju,
- 180 ml wody,
- kilka kropel soku z cytryny.
Pierwszym krokiem jest wymieszanie w misce mąki, proszku do pieczenia, cukru oraz soli. Następnie dodajemy do tego żółtka, wodę, ekstrakt waniliowy oraz olej. Z kolei białka ubijamy z dodatkiem soku z cytryny, aż utworzą one sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy do niej drugą połowę naszego cukru.
Pianę łączymy z ciastem, robiąc to na tyle delikatnie, aby nie zniszczyć napowietrzenia. Tak powstałą masę przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 165 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut.
Ciasto po ostygnięciu warto zawinąć szczelnie w folię spożywczą lub przełożyć je do szczelnie zamykanego pojemnika. Dzięki temu zachowa ono swoją wilgotność i sprężystość na dłużej. Możemy dodatkowo udekorować je np. kremem czy owocami.
Zobacz też:
Te ciastka robię w 20 minut z 3 składników. Znikają z talerza, zanim zdążą ostygnąć
Przepis na jesienne kruche ciasto z owocami. Smakuje jak z najlepszej kawiarni
W tej zapiekance znajdziesz wszystko, co potrzebne na obiad. Idealna na jesień