Reklama
Reklama

​Ten owoc to tania bomba witaminowa. Musi znaleźć się w każdej diecie odchudzającej

Wrzesień to najlepszy okres na jedzenie śliwek, bo właśnie wtedy te owoce są najpyszniejsze. Warto skorzystać z okazji i uwzględnić je w swoim wczesnojesiennym jadłospisie. Szczególnie że nie są one tak drogie, jak chociażby borówki czy maliny. Sprawdź, jakie wartości odżywcze oraz właściwości i jak pomagają podczas odchudzania.

Śliwki to idealne owoce do ciast, zarówno kruchych, jak i drożdżowych. Jednak świetnie sprawdzą się także jako podstawa sosu, dodatek do mięsa czy baza pysznego kompotu w towarzystwie przypraw korzennych.

Właściwości śliwek

Śliwki to bomby, ale nie kaloryczne, a witaminowe! Są doskonały źródłem witamin A, C, E, B6 i K. Dodatkowo zawarte w nich pektyny regulują kluczowy proces trawienia, a także korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Takie samo działanie ma błonnik, którego świetnym źródłem także są śliwki. Bogactwo zawartych w śliwkach witamin sprawia, że działają antyoksydacyjnie, przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo. Co więcej, zawarta w nich witamina B6, a także magnez wspiera działanie układu nerwowego. Dodatkowo znajdujący się w śliwkach potas jest świetnym sprzymierzeńcem w regulowaniu ciśnienia krwi.

Sprawdź również: To najzdrowszy sok świata. Ma więcej witamin, niż surowy owoc

Śliwki — wartości odżywcze

Przede wszystkim — śliwki są niskokaloryczne. W 100 gramach owoców znajdziemy jedynie 46 kcal. Jest to mniej, niż chociażby gruszka, jabłko, borówka czy mango. Ich głównym makroskładnikiem są węglowodany, których w 100 gramach znajdziemy około 15 gramów. W śliwkach najwięcej jest glukozy (31 proc.), sorbitolu (28 proc.), sacharozy (23 proc.) oraz fruktozy (18 proc.). Jak przystało na owoce, nie znajdziemy tu dużych ilości białka (ok. 0,8 g) i tłuszczu (ok. 0,3 g). Dodatkowo w śliwkach znajdziemy:

  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • potas,
  • miedź,
  • tiaminę,
  • mangan,
  • niacynę,
  • kwas foliowy,
  • fosfor,
  • witaminę A,
  • witaminę E,
  • kwas pantotenowy,
  • witaminę B6,
  • magnez,
  • ryboflawinę.

 Warto jednak pamiętać, że śliwki mają nie tylko niski indeks glikemiczny (53), ale również ładunek glikemiczny, który wynosi ok. 6. Dzięki temu są idealnymi owocami do spożycia na diecie odchudzającej czy też z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź również: Wystarczy połączyć jabłka z tą masą. Jabłecznik wyjdzie obłędny

Kto powinien jeść śliwki?

Odpowiedź jest prosta: każdy! Korzystny wpływ spożywania tych owoców przede wszystkim na nasz układ pokarmowy sprawia, że surowe śliwki powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie. Idealnie sprawdzą się w diecie osób zmagających się z uporczywymi zaparciami, gdyż wspierają perystaltykę jelit (działanie błonnika pokarmowego) i regulują pracę układu pokarmowego.

Na pewno śliwki są także pozycją must-have dla osób korzystających z diety redukcyjnej. W okresie dostarczania organizmowi mniejszej ilości kalorii należy w szczególny sposób zadbać właśnie o układ pokarmowy. Poza tym zawarty w śliwkach błonnik sprawia, że już po zjedzeniu kilku owoców pojawia się uczucie sytości, które zostaje z nami na długo.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowie