Reklama
Reklama

​Ten makaron został okrzyknięty najlepszym na świecie. Zrobisz go w domu z 3 składników

Włosi, jak nikt inny na świecie, rozumieją, że w kuchni nie zawsze więcej znaczy lepiej. Czasem wystarczą trzy dobrej jakości składniki połączone w odpowiednich proporcjach, by stworzyć danie, które zostanie okrzyknięte najlepszym na świecie. I utrzyma ten tytuł przez wiele lat. Sprawdź, jak przygotować fettuccine Alfredo.

Fettuccine Alfred — składniki. Jaki makaron wybrać?

W przypadku przepisów tylko z kilkoma składnikami jeszcze ważniejsza jest jakość produktów, które wybieramy. W tym przypadku można powiedzieć, że danie bazuje na maśle, serze i makaronie. Do przygotowania fettuccine Alfredo będziesz potrzebować:

  • 200 g masła,
  • 300 g parmezanu,
  • 400 g makaronu,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.

Dla wielu osób kluczowym problemem jest wybór makaronu do tego przepisu. Wszak nawet w przepisie widnieje "fettuccine", czyli klasyczny makaron jajeczny o kształcie długich i wąskich wstążek charakterystyczny dla kuchni z rejonu Rzymu. Osoby, które nie boją się łamać tradycji, mogą zastąpić go zwykłym tagliatelle.

Sprawdź również: Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna

Jak przygotować makaron Alfredo?

Zacznij od zagotowania dużej ilości wody (minimum 4 litry na 400 g makaronu) i posól ją w odpowiednim momencie, by nie niszczyć garnków. Makaron ugotuj al dente zgodnie z informacjami podanymi na opakowaniu. Masło pokrój na mniejsze kawałki i włóż do miski. Zrób to odpowiednio wcześniej, by nie było zimne, tylko lekko miękkie. Ugotowany makaron przełóż szczypcami do miski z masłem. Nie odcedzaj go, mam mieć trochę wody. Mieszaj makaron z masłem do jego rozpuszczenia. Dodaj parmezan, wszystko wymieszaj i dodaj trochę wody z gotowania, by powstał kremowy sos. Na koniec przypraw fettuccine Alfredo świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Smacznego!

Sprawdź również: Pij kawę z tą przyprawą. Przyspiesza metabolizm, pomaga w dolegliwościach trawiennych

Skąd wzięła się nazwa fettuccine Alfredo?

Nazwa "fettuccine Alfredo" pochodzi od włoskiego kucharza Alfredo di Lelio, który stworzył to danie na początku XX wieku (prawdopodobnie w 1914 roku). Według popularnej wersji historii Alfredo przygotował ten makaron dla swojej żony, która miała problemy zdrowotne po porodzie i potrzebowała lekkiego, ale pożywnego posiłku. Alfredo przygotował prostą potrawę składającą się z płaskiego makaronu (fettuccine) z masłem i parmezanem, które razem tworzą kremowy sos. Danie to zyskało popularność wśród amerykańskich turystów, zwłaszcza po tym, jak hollywoodzkie gwiazdy — Mary Pickford i Douglas Fairbanks — odwiedziły restaurację Alfredo w Rzymie i rozpowszechniły przepis po powrocie do Stanów Zjednoczonych. W ten sposób danie zyskało światową sławę jako "fettuccine Alfredo".

Zobacz też:

Wsyp do owsianki. Jedz regularnie, a kilogramy polecą w dół

Czeski placek z przepisu mojej mamy. Dosłownie rozpływa się w ustach

Niskokaloryczna szarlotka. Możesz ją jeść nawet na diecie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania