Tego nigdy nie dodawaj do kiszenia ogórków. Wyjdą miękkie i nijakie
Koniec wiosny i początek lata to okres, w którym wielu Polaków bardzo chętnie kisi ogórki. Aromatyczne, chrupiące i kwaśne przekąski możemy potem jeść przez całą zimę. Warto jednak pamiętać, że nawet jeden błąd może sprawić, że wyjdzie nam… kompletna klapa. Sprawdź, jakiego składnika nigdy nie dodawać do kiszenia ogórków.
Ogórki kiszone to naprawdę zdrowy produkt. Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość probiotyków. Dzięki temu ich spożywanie wpływa pozytywnie zarówno na nasz układ pokarmowy, jak i odpornościowy.
Wbrew pozorom kiszenie ogórków nie jest czarną magią. Trzeba jednak pamiętać o kilku fundamentalnych zasadach. Oczywiście potrzebujemy dobrej jakości ogórków gruntowych, najlepiej świeżych, jędrnych i w takiej samej wielkości. Do kiszenia musimy także dodać czosnek, koper (razem z baldachami), chrzan (najlepiej korzeń i liście) oraz sól. Dodatkowo, oprócz liści chrzanu, można dorzucić także zielone liście dębu, liście czarnej porzeczki, liście winorośli lub liście wiśni. Należy jednak pamiętać, że kluczowa jest sól, ale nie jej ilość, a jakość.
Sprawdź również: Moja babcia nie daje chrzanu do ogórków kiszonych. Zamiast nich do słoika wkłada to
Najczęściej w kuchni wykorzystujemy sól jodowaną i jest to dobry wybór. Sprawdza się do solenia kanapek czy też wody do gotowania makaronu. Jednak nie będzie to najlepsze rozwiązanie w przypadku kiszenia ogórków. Jod zahamuje proces kiszenia, a nawet może go zatrzymać. Przez to ogórki będą miękkie i gumowe, a także mało aromatyczne. Co zrobić, by były chrupiące, jędrne i kwaśne? Musimy użyć specjalnej soli, czyli odmiany kamiennej. Dzięki temu za każdym razem nasze ogórki kiszone wyjdą wspaniałe i będziemy chcieli je jesć non stop.
Zobacz też:
W życiu nie jadłam lepszego ciasta z truskawkami. Znika do ostatniego okruszka
Taniutki deser, który otula jelita jak kompres. W PRL-u zajadali się nim wszyscy
Zapomnij o suchym mięsie gulaszowym. Wystarczy jedna prosta rzecz, by rozpływało się w ustach