Zrób to przed włożeniem ogórków do słoików. Wyjdą twarde i chrupiące
Powoli zaczyna się sezon na przetwory. Wiele osób chętnie kładzie do słoików korniszony, wykorzystując świeże ogórki z ogródka czy pobliskiego warzywniaka. Ważne jest ich umiejętnie przygotowanie - muszą wyjść twarde i chrupiące. Co zrobić, żeby tak się stało? Sprawdź już teraz.
Domowe przetwory są nieodłącznym elementem letnich miesięcy. Już teraz spiżarnie powoli zapełniają się sezonowymi warzywami. Wśród nich szczególne miejsce zajmują ogórki, które wiele osób traktuje jak obowiązkową pozycję na liście przetworów. Na pierwszy rzut oka ich przygotowanie wydaje się łatwe, jednak warto zastosować trik, dzięki któremu na sto procent wyjdą twarde i chrupiące. Znaczenie ma moczenie w wodzie.
Za smak korniszonów odpowiada zalewa, jednak ich twardość zależy nie od składników, a od wody. Co zatem zrobić, żeby wyszły chrupiące?
Ogórki wyjdą twarde i chrupiące, jeśli przed włożeniem do słoików będziesz moczyć je w zimnej wodzie przez 2 godziny. Dzięki temu trikowi zerwane wcześniej warzywa zachowają swoją jędrność. Jest to szczególnie przydatne, gdy sięgasz po produkty ze sklepu, bo trudno ocenić, jak długo leżały od momentu zbioru.
Znaczenie ma również wekowanie korniszonów. Jeśli będziesz robić to zbyt długo, to pomarszczą się i stracą swój kolor. Wekuj je więc maksymalnie przez 7 minut.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych;
- 2 l wody;
- 2 szklanki octu spirytusowego;
- 3/4 szklanki cukru;
- 2 główki czosnku;
- 2 łyżki soli kamiennej;
- 10 liści laurowych;
- 12 ziaren ziela angielskiego;
- gałązka kopru na każdy słoik;
- 1 łyżeczka gorczycy na każdy słoik.
Przygotowanie:
Na początek do wyparzonych i osuszonych słoików włóż po 1 gałązce kopru i po 2 ząbki czosnku. Dosyp też po 1 łyżeczce gorczycy do każdego naczynia.
W kolejnym kroku włóż ogórki do miski z zimną wodą na 2 godziny. W czasie ich moczenia przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę, ocet, dosyp sól kamienną i dorzuć liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zagotuj.
Wyczyszczone szczotką ogórki wkładaj ciasno do słoików, a następnie zalej je przygotowaną zalewą. Potem na dno dużego garnka połóż ściereczkę i postaw na niej zakręcone naczynia. Wlej wodę do ich 3/4 wysokości i wekuj przez 5-7 minut.
Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki z korniszonami i odstaw je do całkowitego ostygnięcia. Naczynia przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w spiżarni lub piwnicy.
Zobacz też:
Tego nigdy nie dodawaj do kiszenia ogórków. Wyjdą miękkie i nijakie
Wcale nie marchewka. Ten owoc jeszcze lepiej wpływa na wzrok i jest polecany seniorom
Wygładza skórę i likwiduje cellulit. Zamiast wcierać, wystarczy pić