Tego nie jedź na wakacjach all inclusive. Może ci poważnie zaszkodzić
Wakacje all inclusive mogą być kuszące pod wieloma względami. Jedną z największych zalet takiej formy wypoczynku jest możliwość korzystania z pełnego wyżywienia, dodatkowych przekąsek i napojów praktycznie bez ograniczeń. Nie wszystkie produkty warto jednać jeść, nawet jeśli wyglądają smacznie. To może się bowiem skończyć problemami żołądkowymi.
Lecisz na zagraniczne wakacje, aby odpocząć i nie chcesz martwić się o organizację posiłków? Odkrywanie lokalnych knajpek ma swój urok, lecz jeśli wolisz mieć je zapewnione przez hotel, dobrym rozwiązaniem mogą być dla ciebie wakacje all inclusive, gdzie jedzenie i napoje zazwyczaj są już wliczone w cenę.
Wybierając miejsce zakwaterowania, weź jednak pod uwagę opinie poprzednich klientów. Dzięki temu unikniesz rozczarowań z niedobrym jedzeniem. Lecz nawet jeśli oceny będą obiektu będą nienaganne, zachowaj ostrożność na stołówce i unikaj spożywania niektórych potraw, ponieważ może być to ryzykowne.
Może cię zainteresować: Bób jest miękki i niesmaczny? To wina powszechnego błędu
Po pierwsze nie panikuj, bo jedzenie na all inclusive zazwyczaj jest naprawdę smaczne i jest dobrej jakości. Zwłaszcza w dobrych hotelach, jednak lepiej dmuchać na zimne i unikać niektórych potraw, aby nie skończyć z "zemstą faraona", czyli zatruciem pokarmowym, często występującym u turystów podróżujących szczególnie do tropikalnych miejsc (np. do Egiptu).
Podczas przechadzki dookoła szwedzkiego stołu na pewno znajdziesz coś siebie. Jessie Chambers, starsza konsultantka ds. podróży z Global Work and Travel, mówi wprost, że jej zdaniem, najważniejszym problemem jest... woda z kranu. Pod żadnym pozorem jej nie pij.
Czytaj również: Co Ewa Wachowicz gotuje w lecie? Przepis na tę zupę to prawdziwe złoto
Przy okazji rozmowy z serwisem express.co.uk ekspertka przestrzegła również przed... ryżem i makaronem, ponieważ je gotuje się i zalewa wodą. A także przed sosami, które się do nich dodaje i innymi produktami, które są na długo zostawiane w temperaturze pokojowej. Jest to bowiem nie lada raj dla bakterii.
Unikać lepiej także nieodpowiednio przechowywanych wędlin, mięsa i serów, zimnych przekąsek i owoców, ponieważ mogły być myte w zanieczyszczonej wodzie z kranu. Z tego samego powodu wątpliwości wzbudza lód dodawany do napojów i drinków, choć na szczęście do jego wytwarzania coraz częściej używa się już filtrowanej wody.
Z ostrożnością należy podchodzić także do deserów, zwłaszcza tych z kremami, które stoją poza lodówkami. Najbezpieczniej wybierać świeżo przygotowywane posiłki, które są przyrządzane "na żywo" lub dopiero co pojawiły się na stołach.
Zobacz też:
Wygląda jak cukinia, smakuje jak melon. Spróbuj, a przekonasz się, że lepszego ogórka nie jadłeś
Żadne kiszone czy małosolne. Moja rodzina chce jeść tylko ogórki w takiej zalewie
Tak puszystego ciasta z owocami jeszcze nie jadłeś. Kluczowy jest jeden składnik