Reklama
Reklama

Te przetwory z dyni biją inne na głowę. W mig znikną ze spiżarnianych półek

Produkcja domowych przetworów trwa w najlepsze, a teraz nadszedł właśnie czas na przygotowywanie ich z dyni. Choć najbardziej znane są z niej dżemy, marynaty i sosy, w tym sezonie warto dać szansę czemuś zupełnie nowemu. Przygotuj od razu dwie porcje, bo słoiki z dynią na słodko tak szybko znikają z półek w spiżarni. Poznaj przepis i zrób przy najbliższej okazji.

Sezon na dynię rozpoczął się na dobre, przez co chętnie wykorzystuje się ją do przygotowywania licznych dań i przetworów. Zazwyczaj mają one charakter wytrawny, dlatego tym razem warto poznać jej słodką wersję. Zachwycająca w smaku i prosta w przygotowaniu może sprawić, że w sezonie jesienno-zimowym każdy deser zyska niepowtarzalnego charakteru.  

Kandyzowana dynia, czyli jesienne przetwory na słodko  

Mało kto słyszał o kandyzowanej dyni, dlatego najwyższa pora to zmienić. Ten słodki przysmak pełen jest chrupiącej słodyczy i przyjemnego aromatu, który doskonale uzupełnia jesienne wypieki i desery. Dla wielu osób, w tym dla najmłodszych łakomczuchów to także świetna słodka przekąska, która ochoczo jest wyjadana prosto ze słoika.  

Dobrze sprawdzi się także jako dodatek do keksów, ciast, a także rozgrzewającej herbaty. Jeśli szukasz możliwości przetworzenia dużych ilości dyni, przygotowanie jej na słodko jest strzałem w dziesiątkę. Dzięki temu posłuży przez wiele miesięcy, o ile wcześniej jej nikt nie wyje ze słoików, gdyż tak bardzo zachwyca swoim smakiem.  

W formie soczystych kostek o bursztynowym i pomarańczowym kolorze stanowi świetną alternatywę dla sklepowych słodyczy, a także jako dodatek do wielu potraw. Przyjemnie sprężysta i lekko szklista posiada niepowtarzalny posmak, który będzie smakiem tej jesieni.  

Zobacz także: Mało kto przerabia te owoce na dżem. Smakuje lepiej niż malinowy

Jak zrobić kandyzowaną dynię? Wybierz odpowiednią odmianę

Przygotowanie kandyzowanej dyni nie jest nazbyt trudne, przez co każdy powinien sobie z tym poradzić. Wystarczy poświęcić na to trochę czasu. Kluczem jest jednak wybór odpowiedniej dyni. Najlepiej sięgać po te, które posiadają jędrny miąższ, dzięki któremu kostki się nie rozpadną. Dobrym wyborem może być więc dynia muszkatołowa czy też dynia hokkaido. Każda odmiana da nieco inny posmak, dlatego warto poeksperymentować. 

Przepis na kandyzowaną dynie — składniki:  

  • 500 g dyni  
  • 500 g cukru  
  • 500 ml wody  
  • Cukier puder 
  • Kwasek cytrynowy  

Sposób przygotowania: 

Zacznij od obrania dyni i oczyszczenia jej z gniazd nasiennych. Pokrój ją w równą kostkę i wrzuć do wrzątku. Gotuj przez 2-3 minuty, po czym przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia.  

Do garnka wlej 500 ml wody i wsyp 500 g cukru. Całość zagotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy otrzymasz cukrowy syrop, wrzuć do niego przestudzone kawałki dyni. Delikatnie mieszaj tak, by cała pokryła się syropem. Całość gotuj na najmniejszym ogniu przez około 2 godziny, bez intensywnego mieszania, by nie uszkodzić delikatnych kostek dyni. Po tym czasie rozłóż kostki na blaszce by przestygły, ale się nie skleiły. Pozostaw na całą noc.  

Na następny dzień pokrój karmelizowaną dynię na mniejsze kawałki i susz w piekarniku rozgrzanym do 70 st. C przez około 2 godziny. Następnie wysp do miski cukier puder i dodaj odrobinę kwasku cytrynowego. Wrzuć kandyzowaną dynię do miski i obtocz. Całość jeszcze raz włóż do piekarnika rozgrzanego na 180 st. C na około 10 minut. Na koniec wrzuć kosteczki do cukru pudru. Po ostygnięciu przełóż do słoika i zajadaj się w sezonie jesienno-zimowym. 

Sprobuj również: Nie tylko zupa. Z tego przepisu zrobisz najlepsze kopytka dyniowe pod słońcem

Zobacz też:

Kluski śląskie z tym sosem smakują o niebo lepiej. Mąż będzie je jadł kilogramami

​Przepis na te cynamonki mam od sąsiadki. Nieoczywisty dodatek podkręca smak

Najlepszy domowy syrop na przeziębienie. Zrobisz go z kilku składników

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | przepisy | przekąski