Nie tylko zupa. Z tego przepisu zrobisz najlepsze kopytka dyniowe pod słońcem
Sezon na dynie trwa w najlepsze. To doskonały moment, by sięgnąć po przepisy inne niż klasyczna zupa krem. Z tego można wyczarować coś naprawdę wyjątkowego. Puszyste i aromatyczne kopytka dyniowe zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci. To idealny sposób, aby jesienią wnieść na stół trochę koloru, smaku i zdrowia.
Aby kopytka dyniowe wyszły zwarte, ale delikatne, musisz użyć do ich przygotowania również ziemniaków. Danie z pewnością zachwyci domowników. Oto najlepszy przepis na kopytka dyniowe:
Składniki:
- 1/2 kg dyni;
- 3 średnie ziemniaki;
- szklanka mąki;
- 1 jajko;
- szczypta gałki muszkatołowej;
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Dynię pokrój na kawałki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Piecz przez około pół godziny. Ziemniaki ugotuj w mundurkach.
Obierz upieczone warzywa ze skórki i zmiksuj na purée. Do masy dodaj jajko, połowę mąki i dopraw całość solą i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj i dodaj resztę mąki.
Na podsypany mąką blat wyjmij połowę ciasta. Z ciasta uformuj wałeczek i pokrój na niewielkie kluseczki, zupełnie tak, jak przy kopytkach ziemniaczanych.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą i partami dodawaj kluski. Kopytka z dyni będą gotowe po około 2 minutach od wypłynięcia.
Nie każda dynia sprawdzi się w tym przepisie. Najlepiej wybieraj odmiany o mączystym, mniej wodnistym miąższu, które dobrze się pieką i zachowują kremową strukturę. Do kopytek doskonale nadaje się dynia hokkaido. Nie tylko łatwo się ją obrabia (nie trzeba jej obierać), ale także ma piękny, intensywnie pomarańczowy kolor. Świetnym wyborem będzie też dynia piżmowa o delikatnym, lekko orzechowym posmaku. Unikaj za to dyni olbrzymiej, bo zawiera zbyt dużo wody. Przez to ciasto na kopytka staje się kleiste. Szukając ideału wybieraj warzywa dojrzałe, ale nie tknięte zgnilizną, pozbawione plam i uszkodzeń.
Czytaj też: Do kapusty kiszonej wsyp dokładnie tyle soli. Będzie idealna w smaku
Dynia to jeden z najbardziej wszechstronnych jesiennych produktów. Poza zupą i kopytkami warto spróbować placków dyniowych. Zrobisz je podobnie, jak ziemniaczane, ale będą miały delikatniejszy i lekko słodkawy smak. Świetnym pomysłem jest także dyniowe risotto, kremowe i aromatyczne, które doskonale komponuje się z parmezanem i świeżymi ziołami. Miłośnicy słodkości mogą przygotować ciasto dyniowe. Będzie wilgotne i korzenne, idealne do kawy. Jeśli kochasz wypieki, upiecz puszysty chleb dyniowy. Jego wierzch możesz posypać pestkami dyni. Warto też zrobić purée dyniowe, które sprawdzi się jako baza do naleśników, klusek, sosów czy past kanapkowych.
Zobacz też:
Ten obiad zrobisz za 10 zł, a naje się cała rodzina. Wystarczy nawet na dokładkę
Dodaj to do placków ziemniaczanych. Już nie nasiąkną olejem
To najlepsza dynia na zupę i placuszki. Nie trzeba jej nawet obierać