Te ekspresowe pączki zrobisz z dwóch składników. Są smaczne i pełne słodkiego kremu
Chcesz przygotować domowe pączki na Tłusty Czwartek, ale nie masz wystarczającej ilości czasu? Nic straconego, ponieważ na ratunek przychodzą ekspresowe, a przy tym obłędne w smaku, mini pączki. Wystarczy kilka chwil, aby cieszyć się domowymi smakołykami. Podpowiadamy przepis na pączki z ciasta francuskiego, które smakiem dorównują tym tradycyjnym.
Przez wielu nazywane oszukanymi pączkami. Wszystko przez to, że ich wykonanie jest banalnie proste i zajmuje naprawdę niewiele czasu. Wystarczą dwa składniki, aby móc cieszyć się domowym wypiekiem na Tłusty Czwartek. To idealna propozycja dla zabieganych oraz dla osób, które stronią od popisów w gotowaniu.
Wiele osób rezygnuje z wykonania domowych pączków ze względu na czas, który trzeba na to poświęcić. Na szczęście i na to istnieje skuteczny sposób, który pozwoli cieszyć się domowymi przekąskami na ostatki. Proste w wykonaniu, posmakują każdemu. Lepiej od razu zrobić dwie porcje, bo z pewnością szybko znikną z talerza.
Sekretem ekspresowych mini pączków są składniki, które potrzebne są do ich wykonania. Wystarczy ciasto francuskie i coś, co stanie się nadzieniem pączków. Może to być klasyczna różana marmolada, dżem, budyń, a nawet krem czekoladowy. Wiele osób decyduje się na nabicie tych pączków... bitą śmietaną. Wystarczy chwila roboty, aby cieszyć się domowymi pączkami, które są wypchane po brzegi pysznym nadzieniem.
Przeczytaj również: Babcia zdradziła mi sekret, jak smażyć pączki, żeby nie były twarde. To prostsze, niż myślisz
Łatwość wykonania w połączeniu z dostępnością składników sprawiają, że te pączki są dobrym pomysłem, nawet kiedy doskwiera brak czasu lub umiejętności kulinarnych. Nie musisz sięgać po kupowane pączki, ponieważ możesz je zrobić samodzielnie w zaledwie 15 minut.
Do wykonania ekspresowych mini pączków potrzebujesz:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Cukier puder
Prosta lista składników to gwarancja nieskomplikowanego przygotowania. Użycie gotowego ciasta francuskiego jest łatwym i szybkim sposobem na przygotowanie pączków. Można je zakupić w każdym sklepie. Wypełnione puszystą śmietaną, posmakują absolutnie każdemu. Oczywiście, zamiast bitej śmietany można wykorzystać inne nadzienie.
Przeczytaj również: Tłusty czwartek może być zdrowy. Wybierz mniej kaloryczne zamienniki pączków
Wystarczy kilka kroków, aby cieszyć się pączkami, które rozpływają się w ustach. W pierwszej kolejności rozłóż na stolnicy jedno ciasto francuskie i delikatnie je rozwałkuj. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, a następnie przykryj drugim arkuszem ciasta francuskiego. Lekko dociśnij i zacznij wycinać kółka. Najlepiej zrobić to zwyczajną szklanką.
Tak przygotowane ciasto w czasie smażenia rozwarstwi się, dzięki czemu możliwe będzie nadzianie pączków. Wycięte kółka delikatnie ułóż na rozgrzanym oleju i obsmaż z obydwu stron. Pączki powinny być kruche i złociste.
Na koniec pozostaje przygotowanie nadzienia. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, aż powstanie bita śmietana. W usmażonych pączkach zrób delikatną dziurkę i nabij pączki bitą śmietaną za pomocą rękawa cukierniczego. Oczywiście możesz to zrobić również marmoladą lub kremem czekoladowym. Z każdym nadzieniem te pączki smakują tak samo pysznie.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia