Reklama
Reklama

Tarta z łososiem i szpinakiem. Doskonały przepis na każdą imprezę

Na imprezie nie może zabraknąć przekąsek. Wie o tym każdy, kto będzie w tym roku szykował sylwestrową domówkę. Jeśli brakuje ci pomysłu na danie na ciepło, koniecznie musisz sprawdzić przepis na tartę ze szpinakiem i łososiem. To pyszna i zdrowa potrawa, którą pokochają twoi goście. Dowiedz się, jak ją przygotować.

Tarta ze szpinakiem i łososiem jest prostym przepisem, który korzysta z popularnych i łatwo dostępnych składników. Dodatkową zaletą potrawy jest to, że można ją podawać na ciepło i na zimno. Ładnie prezentuje się na stole i zachwyca smakiem. Warto ją przygotować, aby zachwycić gości swoim kulinarnym talentem.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła
  • 1 żółtko,
  • sól do smaku,
  • kilka łyżek zimnej wody.

Składniki na farsz:

  • 200 g łososia,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1 jajko,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • olej lub masło do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować tartę z łososiem i szpinakiem?

Przygotowanie tarty rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. Do dużej miski przesypujemy mąkę i dodajemy do niej sól. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko. Wyrabiamy ciasto. Jeśli okaże się, że jest zbyt suche, dodajemy do niego łyżkę zimnej wody. Formujemy je w kulę i owijamy folią spożywczą. Umieszczamy je w lodówce na co najmniej godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy na tartę. Wstawiamy ją do rozgrzanego na 175 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut,

Kiedy ciasto będzie się piekło, możemy przejść do przygotowania farszu. Drobno siekamy czosnek oraz szpinak. Dokładnie podsmażamy warzywa na rozgrzanej patelni, do momentu odparowania większości wody. W osobnym naczyniu miksujemy jajko ze śmietanką do momentu, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy do niej większą część szpinaku oraz starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Łososia kroimy na drobne kawałki.

Na gotowe ciasto wylewamy przygotowaną przez nas masę, a na wierch kładziemy łososia oraz resztę szpinaku. Wstawiamy tartę ponownie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni, tym razem na 25-30 minut.

Zobacz też:

Włosi jedzą je na potęgę, a w Polsce są zapomniane. Jadalne kwiaty do pizzy

Fasolkę podaję nie z bułką tartą, a z innym dodatkiem. Jest o niebo lepsza

​Gotujesz bób? Koniecznie użyj tego dodatku, by podkręcić kolor i smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski