Tarta z łososiem i szpinakiem. Doskonały przepis na każdą imprezę
Na imprezie nie może zabraknąć przekąsek. Wie o tym każdy, kto będzie w tym roku szykował sylwestrową domówkę. Jeśli brakuje ci pomysłu na danie na ciepło, koniecznie musisz sprawdzić przepis na tartę ze szpinakiem i łososiem. To pyszna i zdrowa potrawa, którą pokochają twoi goście. Dowiedz się, jak ją przygotować.
Tarta ze szpinakiem i łososiem jest prostym przepisem, który korzysta z popularnych i łatwo dostępnych składników. Dodatkową zaletą potrawy jest to, że można ją podawać na ciepło i na zimno. Ładnie prezentuje się na stole i zachwyca smakiem. Warto ją przygotować, aby zachwycić gości swoim kulinarnym talentem.
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła
- 1 żółtko,
- sól do smaku,
- kilka łyżek zimnej wody.
- 200 g łososia,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 1 jajko,
- 100 g startego sera żółtego,
- olej lub masło do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie tarty rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. Do dużej miski przesypujemy mąkę i dodajemy do niej sól. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko. Wyrabiamy ciasto. Jeśli okaże się, że jest zbyt suche, dodajemy do niego łyżkę zimnej wody. Formujemy je w kulę i owijamy folią spożywczą. Umieszczamy je w lodówce na co najmniej godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy na tartę. Wstawiamy ją do rozgrzanego na 175 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut,
Kiedy ciasto będzie się piekło, możemy przejść do przygotowania farszu. Drobno siekamy czosnek oraz szpinak. Dokładnie podsmażamy warzywa na rozgrzanej patelni, do momentu odparowania większości wody. W osobnym naczyniu miksujemy jajko ze śmietanką do momentu, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy do niej większą część szpinaku oraz starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Łososia kroimy na drobne kawałki.
Na gotowe ciasto wylewamy przygotowaną przez nas masę, a na wierch kładziemy łososia oraz resztę szpinaku. Wstawiamy tartę ponownie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni, tym razem na 25-30 minut.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki