Reklama
Reklama

Świąteczne desery na ostatnią chwilę. Bez pieczenia, idealne na drugi dzień świąt

Dla tych zabieganych i dla tych nielubiących piec. Szybkie, bezstresowe, z gwarancją sukcesu. Proste w wykonaniu, oszczędzą Twój czas i zachwycą podniebienie. Kiedy w przedświątecznej gonitwie zabraknie Ci czasu na przygotowanie słodkości, z ratunkiem przychodzą przepisy na szybkie desery, do których nie potrzebujesz włączać piekarnika!

Desery bez pieczenia – szybkie i proste  

Mówi się, że najlepsze desery to te pieczone w piekarniku? Nic bardziej mylnego! Wyjątkowe w smaku i szybkie w przygotowaniu, takie właśnie są desery, które możesz przygotować na święta Bożego Narodzenia bez pieczenia. Z braku czasu czy sympatii do gotowania, a może awaryjnie, gdy zabrakło wcześniej przygotowanych smakołyków? W takich sytuacjach sprawdzą się idealnie i będą smakować każdemu. Korzyści wynikających z deserów bez pieczenia jest ogrom. 

Rozpoczynając od oszczędności czasu, a kończąc na przepysznych doznaniach smakowych. Ich prostota wykonania, sprawia, że nawet osoby niespędzające dużo czasu w kuchni, z pewnością sobie z nimi poradzą.  Co więcej, zazwyczaj do wykonania takich deserów nie potrzeba specjalistycznego sprzętu. 

Jakie desery warto przygotować na świąteczny stół? Czas na garść inspiracji! 

Mus czekoladowy  

Do przygotowywania 1 porcji musu czekoladowego potrzebujesz: 

  • 1 jajko 
  •  40 g gorzkiej czekolady 
  •  1 łyżka cukru 
  •  szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

Gorzką czekoladę połam, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej i ostudzić. Żółtko utrzyj z cukrem na puszysty krem i połącz z płynną (ostudzoną) czekoladą.  W następnym kroku, białko utrzyj z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pozostaje połączyć pianę z masą czekoladową, delikatnie mieszając łyżką. Mus przełóż do salaterek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed podaniem udekoruj według uznania, a następnie delektuj się świątecznym musem czekoladowym.  

 Twarogowy deser z makiem  

 

Do przygotowania deseru z makiem i twarogiem będziesz potrzebować: 

  • Chudy twaróg (125 g) 
  • Masa makowa (100 g) 
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki 
  • Cukier lub inny słodzik - 3 łyżki 

Sposób przygotowania: 

W naczyniu zblenduj ze sobą jogurt naturalny, cukier i chudy twaróg. W przygotowanych kubkach bądź słoiczkach przekładaj na przemian warstwy masy makowej oraz twarogowej. Włóż do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem możesz udekorować np. wiórkami czekoladowymi. 

Gorąca czekolada z piankami   

Potrzebne składniki do przygotowania 1 kubka gorącej czekolady: 

  • Mleko (125 ml) 
  • Śmietanka krówka 30% (25 ml)
  •  Gorzka czekolada (25 g) 
  • Pół łyżki gorzkiego kakao
  •  Pianki marshmallows  

Sposób przygotowania: 

Do naczynia wlej mleko oraz śmietankę, dodaj gorzkie kakao, a następnie gotuj, co chwilę mieszając. Na zmniejszonym ogniu, dodaj kostki gorzkiej czekolady i podgrzewaj do chwili całkowitego rozpuszczenia się czekolady.  

Gotuj do uzyskania jednolitej konsystencji napoju. Na koniec przelej do kubka i podaj z piankami marshmallows. Idealna kompozycja gorzkiej, gorącej czekolady ze słodkością pianek.   

Świąteczna galaretka z jabłkiem i cynamonem  

 

Do przygotowania świątecznej galaretki potrzebujesz: 

  • 1 jabłko 
  •  Żelatyna 
  •  Słodzik - 2 łyżki
  • Cynamon
  •   Woda 

Sposób przygotowania:  

Obierz i pokrój w kosteczkę jabłko. W przygotowanym naczyniu wymieszaj żelatynę i słodzik wraz z niewielką ilością wrzącej wody. Pokrojone jabłko połącz z żelatyną, a następnie dopraw cynamonem. Całość zblenduj na jednolitą masę, którą następnie przełóż do miseczek lub słoiczków. Deser włóż do lodówki w celu schłodzenia. 

Przed podaniem można udekorować szczyptą cynamonu lub inną dekoracją według uznania.  Proste w wykonaniu przepisy, które warto mieć na uwadze w czasie świąt Bożego Narodzenia. Nie zabierając dużo czasu, a przyniosą wiele radości i przyjemnych doznań smakowych.  

Zobacz też:

​Ekspresowa sałatka z trzech składników, gdy niezapowiedziani goście stoją pod drzwiami

Każda szklanka to bomba witaminowa. Zrób z tego przepisu, a zima minie bez chorób

Te drożdżówki są jeszcze lepsze, niż cynamonki. Robię je co weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia