Świąteczne desery na ostatnią chwilę. Bez pieczenia, idealne na drugi dzień świąt
Dla tych zabieganych i dla tych nielubiących piec. Szybkie, bezstresowe, z gwarancją sukcesu. Proste w wykonaniu, oszczędzą Twój czas i zachwycą podniebienie. Kiedy w przedświątecznej gonitwie zabraknie Ci czasu na przygotowanie słodkości, z ratunkiem przychodzą przepisy na szybkie desery, do których nie potrzebujesz włączać piekarnika!
Mówi się, że najlepsze desery to te pieczone w piekarniku? Nic bardziej mylnego! Wyjątkowe w smaku i szybkie w przygotowaniu, takie właśnie są desery, które możesz przygotować na święta Bożego Narodzenia bez pieczenia. Z braku czasu czy sympatii do gotowania, a może awaryjnie, gdy zabrakło wcześniej przygotowanych smakołyków? W takich sytuacjach sprawdzą się idealnie i będą smakować każdemu. Korzyści wynikających z deserów bez pieczenia jest ogrom.
Rozpoczynając od oszczędności czasu, a kończąc na przepysznych doznaniach smakowych. Ich prostota wykonania, sprawia, że nawet osoby niespędzające dużo czasu w kuchni, z pewnością sobie z nimi poradzą. Co więcej, zazwyczaj do wykonania takich deserów nie potrzeba specjalistycznego sprzętu.
Jakie desery warto przygotować na świąteczny stół? Czas na garść inspiracji!
Do przygotowywania 1 porcji musu czekoladowego potrzebujesz:
- 1 jajko
- 40 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Gorzką czekoladę połam, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej i ostudzić. Żółtko utrzyj z cukrem na puszysty krem i połącz z płynną (ostudzoną) czekoladą. W następnym kroku, białko utrzyj z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pozostaje połączyć pianę z masą czekoladową, delikatnie mieszając łyżką. Mus przełóż do salaterek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed podaniem udekoruj według uznania, a następnie delektuj się świątecznym musem czekoladowym.
Do przygotowania deseru z makiem i twarogiem będziesz potrzebować:
- Chudy twaróg (125 g)
- Masa makowa (100 g)
- Jogurt naturalny – 2 łyżki
- Cukier lub inny słodzik - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
W naczyniu zblenduj ze sobą jogurt naturalny, cukier i chudy twaróg. W przygotowanych kubkach bądź słoiczkach przekładaj na przemian warstwy masy makowej oraz twarogowej. Włóż do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem możesz udekorować np. wiórkami czekoladowymi.
Potrzebne składniki do przygotowania 1 kubka gorącej czekolady:
- Mleko (125 ml)
- Śmietanka krówka 30% (25 ml)
- Gorzka czekolada (25 g)
- Pół łyżki gorzkiego kakao
- Pianki marshmallows
Sposób przygotowania:
Do naczynia wlej mleko oraz śmietankę, dodaj gorzkie kakao, a następnie gotuj, co chwilę mieszając. Na zmniejszonym ogniu, dodaj kostki gorzkiej czekolady i podgrzewaj do chwili całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Gotuj do uzyskania jednolitej konsystencji napoju. Na koniec przelej do kubka i podaj z piankami marshmallows. Idealna kompozycja gorzkiej, gorącej czekolady ze słodkością pianek.
Do przygotowania świątecznej galaretki potrzebujesz:
- 1 jabłko
- Żelatyna
- Słodzik - 2 łyżki
- Cynamon
- Woda
Sposób przygotowania:
Obierz i pokrój w kosteczkę jabłko. W przygotowanym naczyniu wymieszaj żelatynę i słodzik wraz z niewielką ilością wrzącej wody. Pokrojone jabłko połącz z żelatyną, a następnie dopraw cynamonem. Całość zblenduj na jednolitą masę, którą następnie przełóż do miseczek lub słoiczków. Deser włóż do lodówki w celu schłodzenia.
Przed podaniem można udekorować szczyptą cynamonu lub inną dekoracją według uznania. Proste w wykonaniu przepisy, które warto mieć na uwadze w czasie świąt Bożego Narodzenia. Nie zabierając dużo czasu, a przyniosą wiele radości i przyjemnych doznań smakowych.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia