Szybka sałatka na sylwestra. Zrób ją, a goście będą prosić o dokładkę
Sylwester to przede wszystkim czas szampańskiej zabawy. Jednak nie można zapominać o jedzeniu, gdy chcemy bawić się do białego rana. Jeśli dodatkowo nie chcesz spędzić długich godzin w kuchni, poznaj przepis na szybką sałatkę na sylwestra, która oczaruje gości nie tylko smakiem, ale i sposobem podania.
Do szybkiej sałatki na sylwestra potrzebny będzie m.in. majonez. Dowiedz się, który majonez ma najlepszy skład według dietetyka, by raz na zawsze zakończyć ten odwieczny spór.
Do przygotowania szybkiej sałatki na sylwestra potrzebujesz:
- 1 ananas,
- 1 cytryna,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 ml jogurtu,
- 100 ml majonezu,
- 2 piersi z kurczaka,
- garść ulubionych orzechów,
- odrobinę skórki cytrynowej,
- około 2 selerów naciowych,
- sól, pieprz, tymianek.
Jeśli przygotowujesz sylwestrową imprezę dla znajomych, podaj tę pyszną sałatkę w wydrążonym ananasie.
Sprawdź również: Najlepsze śledzie na święta i sylwestra. Z tym dodatkiem smakują wyśmienicie
Pierś z kurczaka opłucz wodą, osusz ręcznikiem papierowym i oczyść. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem według uznania. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przyprawione mięso z kurczaka włóż do rękawa do pieczenia i piecz przez pół godziny. W tym czasie przygotuj resztę składników. Ananasa przekrój na pół, wydrąż miąższ i pokrój na mniejsze kawałki. Seler naciowy umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj drobno orzechy.
W miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Upieczonego kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i umieść w większej misce. Dodaj pokrojonego ananasa oraz seler naciowy. Polej całość sosem i wymieszaj. Szybką sałatkę na sylwestra możesz podać w misce lub w wydrążonych połówkach ananasa.
Zobacz też:
Mrożone pierogi rozpadają się podczas gotowania? Winny jest ten powszechny błąd
Zmieszaj te 4 składniki i pij przed śniadaniem. W mig zrzucisz zbędne kilogramy
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny