Reklama
Reklama

Odwieczny spór o majonez rozstrzygnięty. Dietetyk ocenia, który ma lepszy skład

Wieczny spór o to, który majonez jest lepszy - Kielecki czy Winiary wciąż do nas powraca w przedświątecznym czasie. Do dyskusji postanowił się włączyć znany z TikToka dr dietetyk Michał Wrzosek, który prześledził składy majonezów i jednoznacznie wskazał zwycięzcę. Sprawdź, co wybrał i który produkt warto dodać do swojej sałatki jarzynowej.

Dr Michał Wrzosek to znany z TikToka doktor dietetyki, który w swoich filmach edukuje o prawidłowym żywieniu. Niedawno na łamach "Faktu" postanowił sprawdzić, jakie składy mają najpopularniejsze majonezy i w ten sposób włączył się do dyskusji o tym, który z nich jest lepszy. Warto jednak podkreślić, że mężczyzna nie oceniał walorów smakowych produktów, a jedynie ich wartości odżywcze.

Kielecki czy Winiary? Dietetyk wyjaśnia

Dietetyk Michał Wrzosek podjął się porównania dwóch najpopularniejszych majonezów. Według niego Majonez Kielecki ma bardzo dobry skład, ponieważ zawiera on tylko olej rzepakowy, musztardę, wodę oraz żółtka jaj.

Natomiast już nieco inaczej prezentuje się skład majonezu Winiary, ponieważ poza podstawowymi składnikami, czyli olejem rzepakowym, żółtkami jajek, wodą oraz musztardą, pojawiają się również inne elementy. Majonez ten zawiera dodatkowo, cukier oraz przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA) i regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

Nic więc dziwnego, że doktor Wrzosek wskazuje, że Majonez Kielecki ma znacznie lepszy skład od majonezu Winiary. Jednak równocześnie dietetyk dodaje, że oba produkty zawierają dużą ilość kalorii, o czym należy pamiętać, podczas dodawania go do swoich dań. Mimo wszystko i w tej kategorii wygrywa Majonez Kielecki, ponieważ zawiera on nieco mniej tłuszczu oraz kalorii niż jego konkurent.

Czytaj również: Najlepszy przepis na dietetyczne pierniczki. Są obłędnie smaczne, ale nie idą w boczki

Jakiego majonezu unikać?

W jednym ze swoich filmików publikowanych na mediach społecznościowych dietetyk wspomina, aby unikać majonezu Motyl, którego skład jest bardzo długi.  Dodatkowo Michał Wrzosek wskazuje na to, że produkt ten nie zawiera nawet prawdziwych jaj, a jedynie te w proszku. Co więcej, jest to majonez wysokokaloryczny.

Jako alternatywę dla powyższych produktów dietetyk wskazuje majonez wegański Go Vege, który nie zawiera wielu dodatków i ma dwa razy mniej kalorii niż jego tradycyjny odpowiednik.

Jak samemu zrobić majonez?

Jeżeli jednak żaden z tych produktów nas nie przekonuje, to możemy łatwo i szybko przygotować własny majonez, którego składu będziemy pewni.

Do tego potrzebujemy jedynie:

  • 2 żółtka jaj,
  • 1 łyżeczkę musztardy,
  • 1 łyżeczkę octu,
  • 1 szczyptę soli i pieprzu,
  • 1 jajko,
  • 250 g oleju rzepakowego.

Przygotowanie domowego majonezu jest równie proste. Wystarczy, że do głębokiego naczynia wrzucimy żółtka jaj, jajko, musztardę i ocet. Całość mieszamy ze sobą za pomocą miksera, a w trakcie miksowania małymi porcjami dodajemy olej, aż całość zacznie gęstnieć. Na sam koniec doprawiamy majonez do smaku solą oraz pieprzem i gotowe.

Zobacz też:

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie