Takie naleśniki podawali na wakacjach w Grecji. Są o niebo lepsze od tradycyjnych
Szukasz ciekawego przepisu na miękkie i sycące naleśniki, które będą idealne na szybki obiad? Jeśli to danie w wersji na słodko trochę ci się już znudziło, koniecznie spróbuj zrobić je w wytrawnej wersji, przywołującej skojarzenia z wakacjami. Przygotowanie naleśników po grecku nie jest skomplikowane, a rozpływają się w ustach i smakują bajecznie.
Uwielbiasz zajadać się naleśnikami, jednak te w zwyczajnym, słodkim wydaniu z dżemem, kremem czekoladowym czy jabłkami już ci się znudziły? To nic, ponieważ możesz zrobić je na szybki obiad lub podwieczorek w wersji wytrawnej.
Sprawdź przepis na naleśniki po grecku, które znikają ze stołu w 5 minut. Są naprawdę smaczne i miękkie, dlatego najlepiej od razu zrób podwójną porcję, gdyż domownicy na pewno nie będą mogli się im oprzeć. Po pierwszym kęsie czeka ich eksplozja smaków.
Może cię zainteresować: Tych faworków nie da się zepsuć. Wyjdą, nawet jeśli masz 2 lewe ręce
Naleśniki po grecku to wytrawne danie, które może być ciekawą, sycącą alternatywą dla placuszków czy krokietów. Są chrupiące na zewnątrz, a w środku wypełnione wyrazistym farszem zawierającym zarówno mięso, jak i warzywa.
Ważnym elementem jest także grecki sos, który stanowi idealny dodatek do tego dania, a zrobisz go ekspresowo. Jeśli za nim nie przepadasz, (bo przecież nie każdy musi), naleśniki po grecku możesz także wraz z sałatką na bazie pomidorów i oliwek.
Czytaj również: Przepis na najlepszy keks pod słońcem. Wychodzi miękki i wilgotny dzięki temu składnikowi
Jak zrobić naleśniki po grecku? To nie takie trudne i zajmie ci tylko jakieś 20-25 minut, jednak musisz zdobyć odpowiednie produkty w sklepie, aby móc je przygotować - zarówno na farsz, jak i na ciasto.
Ciasto na naleśniki po grecku - składniki:
- jajka - 2 sztuki
- mąka pszenna - 1,5 szklanka
- mleko - 1 szklanka
- woda gazowana - 1/2 szklanki
- sól - szczypta
Farsz do naleśników po grecku - składniki:
- mięso mielone (wołowo-wieprzowe) - 0,5 kg
- marchewka - 1 sztuka
- cebula - 2 sztuki
- czosnek - 2 ząbki
- cukinia - 1 sztuka
- keczup - 3 łyżki
- musztarda - 3 łyżki
- jogurt grecki - 2 łyżki
- sól i pieprz - do smaku
- przyprawa grecka - 1 łyżeczka
- olej - do smażenia
Przygotowywanie ciasta na naleśniki zacznij od wbicia jajek do miski. Dopraw je solą, wlej mleko i wsyp mąkę. Dolej wodę gazowaną i później zmiksuj wszystko, by uzyskać gładką konsystencję. Odstaw naczynie z ciastem na 20 minut, aby mogło zgęstnieć. Na rozgrzanej patelni przystąp do smażenia naleśników.
Przygotowywanie farszu na naleśniki po grecku rozpocznij od posiekania drobno cebuli i czosnku. Następnie podsmaż je na patelni. Zetrzyj na tarce marchew oraz cukinię, dorzuć je do cebuli i smaż całość kilka minut.
Warzywa przełóż na talerz, a na patelnię wrzuć mięso mielone. Podsmaż je. Gdy będzie już rumiane, dodaj warzywa i wymieszaj farsz. Dopraw go solą, pieprzem i grecką przyprawą. Dołóż także ketchup, musztardę i jogurt grecki.
Wymieszaj składniki, duś przez 3 minuty. Złóż naleśniki, nakładając na każdy z nich niewielką porcję farszu. Zawiń je do środka w rulon, podsmaż na suchej patelni. Jedz wraz z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Zobacz też:
W PRL-u dzieci jadły go co tydzień w szkole i przedszkolu. W tej wersji zajadają się również dorośli
Nietypowe pączki z ziemniakami. Z tego przepisu robi je siostra Anastazja