Takie leczo robi Robert Makłowicz. Wspomina też najczęstszy błąd
Leczo to potrawa, która niezwykle często gości na polskich stołach, choć oryginalnie pochodzi z Węgier. Ostatnio do sposobu przygotowania tego dania przez Polaków odniósł się sam Robert Makłowicz. Sprawdź, co Polacy namiętnie dodają do leczo, a czego nie znajdziemy w klasycznym madziarskim przepisie.
Robert Makłowicz jest znanym praktycznie w całej Polsce krytykiem kulinarnym, a także publicystą i youtuberem. Ostatnio podzielił się ze swoimi fanami przepisem na klasyczne leczo, który znacznie odbiega od tego, co jest najczęściej przyrządzane w polskich domach. Przede wszystkim nie powinno się do niego dodawać cukinii, kabaczków czy pieczarek, ważny jest również wybór odpowiedniej papryki. Zdaniem Makłowicza, to co w Polsce jest przyrządzane jako leczo, nie ma nic wspólnego z kuchnią węgierską, a raczej... francuską. Robert Makłowicz porównał polską wariację do nicejskiego ratatouille i podał przepis na tradycyjne węgierskie leczo.
Sprawdź również: Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki
Do przygotowania tradycyjnego leczo według przepisu Roberta Makłowicza potrzebujesz:
- 1 kg pomidorów,
- 1 kg węgierskiej papryki o różnych kolorach,
- 2 łyżeczki papryki w proszku,
- 2 łyżeczki węgierskiej papryki w proszku,
- 4 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- sól,
- tłuszcz do smażenia.
W najbardziej klasycznym przepisie na leczo do smażenia wykorzystuje się smalec lub tłuszcz wytopiony z wędzonej słoniny. Coraz częściej jednak przygotowuje się to danie na oleju. Osoby lubiące ostrzejsze smaki mogą dodać do potrawy dwie ostre papryczki.
Sprawdź również: Dżem będzie miał idealną gęstość. Wystarczy, że zastosujesz sposób mojej babci
Dokładnie umyj i osusz pomidory oraz paprykę, obierz cebulę, czosnek i pomidory. Pomidory posiekaj w kosteczkę, paprykę - na szersze plastry, cebulę w półplasterki, a czosnek w plasterki. Na patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz, a następnie zeszklij na nim cebulę. Dodaj pokrojoną paprykę oraz pomidory, a także ostre papryczki, jeśli ich używasz. Leczo duś przez około 15 minut. Po tym czasie dorzuć na patelnię czosnek oraz paprykę w proszku. Gotuj całość do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nie dopuść do tego, by papryka się rozpadła. Gotowe leczo podaje się klasycznie z grillowanym pieczywem lub ryżem.
Zobacz też:
Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka
W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta
Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia