Reklama
Reklama

​Takie leczo robi Robert Makłowicz. Wspomina też najczęstszy błąd

Leczo to potrawa, która niezwykle często gości na polskich stołach, choć oryginalnie pochodzi z Węgier. Ostatnio do sposobu przygotowania tego dania przez Polaków odniósł się sam Robert Makłowicz. Sprawdź, co Polacy namiętnie dodają do leczo, a czego nie znajdziemy w klasycznym madziarskim przepisie.

"Polskie" leczo to nie leczo, a bardziej... ratatouille

Robert Makłowicz jest znanym praktycznie w całej Polsce krytykiem kulinarnym, a także publicystą i youtuberem. Ostatnio podzielił się ze swoimi fanami przepisem na klasyczne leczo, który znacznie odbiega od tego, co jest najczęściej przyrządzane w polskich domach. Przede wszystkim nie powinno się do niego dodawać cukinii, kabaczków czy pieczarek, ważny jest również wybór odpowiedniej papryki. Zdaniem Makłowicza, to co w Polsce jest przyrządzane jako leczo, nie ma nic wspólnego z kuchnią węgierską, a raczej... francuską. Robert Makłowicz porównał polską wariację do nicejskiego ratatouille i podał przepis na tradycyjne węgierskie leczo.

Sprawdź również: Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Składniki na leczo węgierskie z przepisu Roberta Makłowicza

Do przygotowania tradycyjnego leczo według przepisu Roberta Makłowicza potrzebujesz:

  • 1 kg pomidorów,
  • 1 kg węgierskiej papryki o różnych kolorach,
  • 2 łyżeczki papryki w proszku,
  • 2 łyżeczki węgierskiej papryki w proszku,
  • 4 duże cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia.

W najbardziej klasycznym przepisie na leczo do smażenia wykorzystuje się smalec lub tłuszcz wytopiony z wędzonej słoniny. Coraz częściej jednak przygotowuje się to danie na oleju. Osoby lubiące ostrzejsze smaki mogą dodać do potrawy dwie ostre papryczki.

Sprawdź również: Dżem będzie miał idealną gęstość. Wystarczy, że zastosujesz sposób mojej babci

Jak przygotować klasyczne leczo? Według Makłowicza klucz tkwi w prostocie

Dokładnie umyj i osusz pomidory oraz paprykę, obierz cebulę, czosnek i pomidory. Pomidory posiekaj w kosteczkę, paprykę - na szersze plastry, cebulę w półplasterki, a czosnek w plasterki. Na patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz, a następnie zeszklij na nim cebulę. Dodaj pokrojoną paprykę oraz pomidory, a także ostre papryczki, jeśli ich używasz. Leczo duś przez około 15 minut. Po tym czasie dorzuć na patelnię czosnek oraz paprykę w proszku. Gotuj całość do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nie dopuść do tego, by papryka się rozpadła. Gotowe leczo podaje się klasycznie z grillowanym pieczywem lub ryżem.

Zobacz też:

Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka

W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania jednogarnkowe | przepisy | warzywa