Reklama
Reklama

Takie korniszony robi Magda Gessler. Każdy, kto próbował, prosi o dokładkę

Sezon na ogórki trwa, a wraz z nim wzmożony czas przygotowań domowych przetworów. Spiżarniane półki powoli zapełniają się sałatkami, ogórkami kiszonymi, a także korniszonami. W tym roku warto postawić na te przygotowane według przepisu Magdy Gessler. To majstersztyk wśród przetworów, który podbije serca twoich domowników. Sprawdź, jak je przygotować.

Korniszony to klasyka wśród domowych przetworów, która zachwyca swoim wyrazistym smakiem oraz chrupkością. W takiej formie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek czy też dań obiadowych. W tym sezonie warto pokusić się o przygotowanie ich według receptury Magdy Gessler. Wyjdą aromatyczne, twarde i smakowicie chrupkie. 

Korniszony — must-have twojej spiżarni  

Tuż obok ogórków kiszonych, korniszony to obowiązkowy punkt listy przetworów na zimę. Przygotowane w aromatycznej zalewie octowej zyskują charakterystyczny i intensywny smak. Tym samym stają się smakowitą przekąską, a także dodatkiem do kanapek, burgerów czy sałatek.  

Sekretem udanych korniszonów jest połączenie chrupkości z kwaśną nutą octu i aromatem przypraw. Detale odgrywają tutaj kluczowe znaczenie, gdyż decydują o finalnym smaku przetworów. Ważny jest nie tylko wybór odpowiednich ogórków, ale również dobór dodatków oraz ich proporcji. 

Chcąc mieć pewność, że korniszony wyjdą idealnie chrupkie, jędrne i smaczne, warto pokusić się o przygotowanie ich według receptury prosto od Magdy Gessler. Dopracowana w najmniejszym szczególe sprawia, że przetwory zawsze się udają, dlatego warto przygotować więcej, bo szybko znikają ze spiżarnianych półek.  

Sprawdź też: Ta pasta kanapkowa stanie się hitem twojej kuchni. Zrobisz raz i przepadniesz

Korniszony z przepisu Magdy Gessler. Poznaj recepturę  

Korniszony z przepisu Magdy Gessler to pewniak wśród domowych przetworów, który znajdzie swoje stałe miejsce również w twojej spiżarni. Spróbujesz raz, a z pewnością na jednym ogórku się nie skończy. Doskonale chrupkie i jędrne w aromatycznej zalewie octowej zyskują głębię smaku, która świetnie sprawdza się solo lub jako dodatek do wielu dań.  

Składniki potrzebne do przygotowania korniszonów według przepisu Magdy Gessler:  

  • 1 kg małych ogórków gruntowych  
  • 1 l wody  
  • ½ l octu  
  • 6 łyżek cukru  
  • 2 łyżki soli 
  • Główka czosnku  
  • Pęczek Kopru  
  • Ziarna ziela angielskiego  
  • Liść laurowy  
  • Ziarna gorczycy (1 łyżeczka na słoik) 

Sposób przygotowania:  

Robienie przetworów zacznij od umycia i namoczenia ogórków w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Ten prosty krok pozwoli zachować chrupkość oraz jędrność korniszonów. W tym czasie przygotuj słoiki, wyparzając je i dokładnie osuszając. Na dno każdego szklanego pojemnika włóż gałąź kopru, 2 obrane ząbki czosnku oraz łyżeczkę ziaren gorczycy. 

Przejdź do przygotowania zalewy. W tym celu w dużym garnku zagotuj wodę z octem, solą, cukrem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. We wcześniej przygotowanych słoikach umieść ogórki pionowo. Ważne, aby były ciasno jeden obok drugiego. Następnie zalej je gorącą zalewą, aby całkowicie były nią pokryte.  

Zakręć szczelnie ogórki i zapasteryzuj słoiki w dużym garnku wyłożonym ściereczką i pokryty wodą do 3/4 wysokości słoików. Powinno to trwać około 10 minut, aż do momentu zagotowania. Na koniec pozostaw słoiki do ostygnięcia.  

Zobacz też:

Smażysz kurki, ale wychodzą gorzkie? Popełniasz ten błąd

​Pomidory też możesz włożyć do słoików. W takiej formie będziesz jeść całą zimę

Mizeria bez śmietany? Teściowa zastępuje ją tym dodatkiem i jest naprawdę dobra

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | warzywa | przepisy