Reklama
Reklama

Ta pasta kanapkowa stanie się hitem twojej kuchni. Zrobisz raz i przepadniesz

To warzywo zazwyczaj kojarzy się z leczo oraz grillowanymi plasterkami, ale warto wykorzystać je również na śniadanie. I to w formie smakowitej pasty kanapkowej, która stanie się hitem w twojej kuchni. Poznaj przepis na pastę z cukinii i przygotuj ją jak najszybciej, póki wciąż trwa sezon na to warzywo.

Cukinia to niezwykle uniwersalne warzywo, które pełne jest cennych witamin oraz minerałów. Jako lekkostrawna i delikatna opcja doskonale komponuje się z różnymi przyprawami oraz innymi składnikami, dzięki którym zyskuje zupełnie nowy smak. Tak jest między innymi w przypadku smakowitej pasty kanapkowej, której głównym składnikiem jest właśnie cukinia.

Cukinia na śniadanie. Przygotuj z niej smakowitą pastę do kanapek  

Cukinia zalicza się do grona sezonowych warzyw, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Mało kto bierze jednak pod uwagę możliwość przygotowania z niej apetycznej pasty do kanapek, która sprawdzi się na śniadanie lub jako dodatek do chrupiących grzanek.  

Ta zdrowa i smakowita opcja, która z pewnością spodoba się wegetarianom i weganom, gdyż z powodzeniem może zastąpić masło. Jako ciekawa alternatywa dla smarowideł kanapkowych doda lekkości i świeżości śniadaniowym potrawom i stanie się nowym ulubieńcem twojej rodziny. 

To prosty, tani i szybki sposób na zdrowe śniadanie, a także na wprowadzenie tego sezonowego warzywa do codziennej diety. Zwłaszcza że można łączyć ją z różnymi dodatkami, przez co szybko się nie znudzi i na stałe wpisze się w menu twojej rodziny. Wystarczy już kilka składników, aby przyrządzić smakowite smarowidło do kanapek, w którym główną rolę odgrywa cukinia.  

Sprawdź też: Ten ketchup zrobisz bez... pomidorów. Smak cię zaskoczy

Jak zrobić pastę do kanapek z cukinii? Zmieszaj kilka składników  

Pasta kanapkowa z cukinii to połączenie składników, które razem tworzą świetną kompozycję na śniadanie. Sprawdzi się jako smarowidło pod ser, wędlinę, a także liczne dodatki. Do jej przygotowania potrzebujesz:  

  • 1 cukinia 
  • 1 średnia cebula 
  • 1 ząbek czosnku  
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego   
  • Sól i pieprz  
  • Curry
  • Opcjonalnie: koperek, bazylia oregano 
  • Dodatki: płatki chili, pestki słonecznika  

Sposób przygotowania:  

Zacznij od umycia i obrania cukinii, a następnie zetrzyj ją na grubych oczkach. Obierz i dość drobno pokrój czosnek oraz cebulę. Na rozgrzanej oliwie zeszklij je, po czym dodaj startą cukinię i całość duś przez około 10-15 minut, aż odparuje nadmiar wody.  

Pozostaw do wystygnięcia, a następnie zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj ulubione zioła i dopraw do smaku według uznania. Dzięki dodatkowi curry pasta zyska żółto-pomarańczowy kolor. Dorzuć ulubione dodatki. Wsadź do lodówki i podawaj po schłodzeniu na kanapce. Smacznego! 

Spróbuj też: O przepis na te marynowane kurki będą prosić wszyscy. Kluczem jest 1 składnik zalewy

Zobacz też:

Mizeria bez śmietany? Teściowa zastępuje ją tym dodatkiem i jest naprawdę dobra

​Okropnie śmierdzi, ale to skarbnica zdrowia. W Polsce mało kto odważy się spróbować

To najzdrowsze smarowidło. W Polsce mało znane, a proste do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | przepisy | śniadanie