Ta pasta kanapkowa stanie się hitem twojej kuchni. Zrobisz raz i przepadniesz
To warzywo zazwyczaj kojarzy się z leczo oraz grillowanymi plasterkami, ale warto wykorzystać je również na śniadanie. I to w formie smakowitej pasty kanapkowej, która stanie się hitem w twojej kuchni. Poznaj przepis na pastę z cukinii i przygotuj ją jak najszybciej, póki wciąż trwa sezon na to warzywo.
Cukinia to niezwykle uniwersalne warzywo, które pełne jest cennych witamin oraz minerałów. Jako lekkostrawna i delikatna opcja doskonale komponuje się z różnymi przyprawami oraz innymi składnikami, dzięki którym zyskuje zupełnie nowy smak. Tak jest między innymi w przypadku smakowitej pasty kanapkowej, której głównym składnikiem jest właśnie cukinia.
Cukinia zalicza się do grona sezonowych warzyw, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Mało kto bierze jednak pod uwagę możliwość przygotowania z niej apetycznej pasty do kanapek, która sprawdzi się na śniadanie lub jako dodatek do chrupiących grzanek.
Ta zdrowa i smakowita opcja, która z pewnością spodoba się wegetarianom i weganom, gdyż z powodzeniem może zastąpić masło. Jako ciekawa alternatywa dla smarowideł kanapkowych doda lekkości i świeżości śniadaniowym potrawom i stanie się nowym ulubieńcem twojej rodziny.
To prosty, tani i szybki sposób na zdrowe śniadanie, a także na wprowadzenie tego sezonowego warzywa do codziennej diety. Zwłaszcza że można łączyć ją z różnymi dodatkami, przez co szybko się nie znudzi i na stałe wpisze się w menu twojej rodziny. Wystarczy już kilka składników, aby przyrządzić smakowite smarowidło do kanapek, w którym główną rolę odgrywa cukinia.
Sprawdź też: Ten ketchup zrobisz bez... pomidorów. Smak cię zaskoczy
Pasta kanapkowa z cukinii to połączenie składników, które razem tworzą świetną kompozycję na śniadanie. Sprawdzi się jako smarowidło pod ser, wędlinę, a także liczne dodatki. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 1 cukinia
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- Sól i pieprz
- Curry
- Opcjonalnie: koperek, bazylia oregano
- Dodatki: płatki chili, pestki słonecznika
Sposób przygotowania:
Zacznij od umycia i obrania cukinii, a następnie zetrzyj ją na grubych oczkach. Obierz i dość drobno pokrój czosnek oraz cebulę. Na rozgrzanej oliwie zeszklij je, po czym dodaj startą cukinię i całość duś przez około 10-15 minut, aż odparuje nadmiar wody.
Pozostaw do wystygnięcia, a następnie zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj ulubione zioła i dopraw do smaku według uznania. Dzięki dodatkowi curry pasta zyska żółto-pomarańczowy kolor. Dorzuć ulubione dodatki. Wsadź do lodówki i podawaj po schłodzeniu na kanapce. Smacznego!
Spróbuj też: O przepis na te marynowane kurki będą prosić wszyscy. Kluczem jest 1 składnik zalewy
Zobacz też:
Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół
Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy
Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie