Taki dżem porzeczkowy robiła moja babcia. Jeden składnik dodaje mu charakteru
Przełom czerwca i lipca to szczyt sezonu na czerwone porzeczki. Wiele osób uwielbia jeść je na surowo, inni dodają je do mięsa czy też przygotowują z nich kompot. Moja babcia robiła z nich najlepszy na świecie dżem. Poznaj przepis na dżem porzeczkowy z przepisu babci i jeden składnik, który dodaje mu niepowtarzalnego charakteru.
Ten dżem z pewnością nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Liczą się tu przede wszystkim wysokiej jakości składniki, cierpliwość i ten jeden tajemniczy składnik, który doda mu charakteru. Do przygotowania dżemu porzeczkowego z przepisu babci będziesz potrzebować:
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 250 g cukru,
- 500 g świeżych czerwonych porzeczek.
Oczywiście tajemniczym składnikiem w tym przypadku jest sok z cytryny. Nie musimy się obawiać o to, że dżem będzie zbyt kwaśny czy cierpki — tym zajmie się cukier. Te dwie łyżki soku z cytryny mają przede wszystkim sprawić, że dżem porzeczkowy z przepisu babci będzie miał głęboki, jasnoczerwony kolor.
Sprawdź również: Moja babcia nie daje chrzanu do ogórków kiszonych. Zamiast nich do słoika wkłada to
Najpierw oczyść porzeczki z ogonków i usuń liście. Dokładnie je opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż owoce do garnka, wsyp cukier i zacznij podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy porzeczki się podgrzeją i zaczną puszczać sok, wlej sok z cytryny. Gotuj całość na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, by cukier dobrze się rozpuścił, a owoce równomiernie się podgrzewały. Gdy masa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze przez około 15-20 minut.
Sprawdź również: Ewa Wachowicz dodaje te składniki do młodej kapusty. Dzięki nim wychodzi sto razy lepsza
Sprawdź konsystencję — nałóż odrobinę dżemu na zimny talerzyk i zobacz, czy się nie rozlewa. Jeśli trzyma formę, zdejmij garnek z ognia i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Przełóż gorący dżem do czystych, suchych słoików. Zakręć je mocno, ustaw do góry dnem, przykryj ściereczką i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowane przetwory możesz przechowywać przez długi czas.
Zobacz też:
Tak puszystego ciasta z owocami jeszcze nie jadłeś. Kluczowy jest jeden składnik
Bób jest miękki i niesmaczny? To wina powszechnego błędu
Co Ewa Wachowicz gotuje w lecie? Przepis na tę zupę to prawdziwe złoto