Reklama
Reklama

Taką zupę z niedzielnego rosołu robi Ewa Wachowicz. Na Podkarpaciu bije rekordy popularności

Nie masz pomysłu na obiad, a został ci rosół z wczoraj? Ewa Wachowicz przychodzi z rozwiązaniem dla ciebie. Serwatczanka to prosta zupa, dzięki której zaskoczysz swoich bliskich. Do jej wykonania będziesz potrzebował oryginalnego składnika — serwatki. Sprawdź, jak przygotować ten zdrowy i pożywny przepis.

Serwatczanka to zupa, która pochodzi z Podkarpacia. Jej bazą jest serwatka, czyli napój, który jest skutkiem ubocznym produkcji sera. To niedoceniany płyn, który jest niezwykle zdrowy i bogaty w składniki odżywcze. Warto docenić jego właściwości i przygotować z jego dodatkiem zupę.

W smaku serwatcznka może przypominać żurek. Z tego powodu zasmakuje nawet największym fanom klasycznych zup.

Składniki na serwatczankę

Do przygotowania zupy niezbędne są:

  • 1 litr serwatki,
  • 0,5 l rosołu,
  • 0,5 l śmietany do zup,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek kapusty,
  • por,
  • łyżka masła,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz.

Zobacz także: Ta zupa zimą rozgrzeje cię jak ciepły kocyk. Jest o niebo lepsza od pomidorowej

Jak przygotować serwatczankę?

Na początku przygotowujemy warzywa — marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kapustę drobno szatkujemy, pora kroimy w plastry. W dużym garnku rozgrzewamy masło i stopniowo wrzucamy kolejne warzywa. Kiedy będą porządnie podsmażone, zalewamy je rosołem. Przykrywamy i dusimy, aż będą miękkie.

Po tym czasie dodajemy do garnka serwatkę i mieszamy do połączenia składników. Kiedy zupa się zagotuje, odlewamy chochlę wywaru, mieszamy ją ze śmietaną i ponownie wlewamy do garnka. Na końcu doprawiamy zupę posiekanym drobno koperkiem, solą oraz pieprzem.

Jeśli lubimy, możemy dorzucić do gotowego dania kawałki ugotowanego jajka. Będą się dobrze komponować ze smakiem zupy.

Zobacz też:

Już nie malinowa. Przygotuj śliwkową chmurkę, a zachwycisz gości i domowników

Moja mama dodaje to do mielonych. Zawsze wychodzą soczyste i delikatne

Mało kto wie, że jest jadalna. Zrobisz z niej zdrowy dżem, w sam raz do naleśników

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa