Reklama
Reklama

​Taka babka będzie miłą odmianą na Wielkanoc. Jest puszysta i smakuje obłędnie

Klasyka na polskim stole wielkanocnym to bez wątpienia babka. Choć większość przepisów to stosunkowo ciężkie ciasto drożdżowe, mamy dla ciebie świetną alternatywę. Poznaj przepis na wielkanocną babkę budyniową, która nie tylko zachwyca smakiem, ale także jest puszysta i prosta w przygotowaniu.

Składniki na wielkanocną babkę budyniową

Do przygotowania wielkanocnej babki budyniowej będziesz potrzebować:

  • 100 g cukru,
  • 170 g mąki tortowej,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 4 jajka,
  • 8 g proszku do pieczenia,
  • 90 g budyniu waniliowego.

Przyda się także tłuszcz do wysmarowania formy (masło, margaryna lub olej) oraz bułka tarta, trochę mąki lub kaszy manny do jej oprószenia.

Sprawdź również: W tym roku na Wielkanoc przygotuj taką zupę. Jest 10 razy smaczniejsza od żurku

Wielkanocna babka budyniowa — sposób przygotowania

Jajka i śmietanka powinny być w temperaturze pokojowej. Nasmaruj formę do babki (z kominem) tłuszczem. Posyp równomiernie bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Możesz także użyć keksówki lub tortownicy. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując, aż masa stanie się gęsta, błyszcząca i kremowa. Dodaj żółtka do ubitych białek i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników, aby nie stracić puszystości masy.

Sprawdź również: Wypróbuj ten przepis jeszcze przed Wielkanocą. 15-minutowa babka cytrynowa powala na kolana

Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia do jajecznej masy. Wsyp budyń, wlej śmietankę i delikatnie wymieszaj całość szpatułką, aż składniki się połączą. Przelej masę do przygotowanej formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu stopniowo schładzaj babkę. Najpierw wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki na 15 minut, a potem wyjmij ciasto na blat. Po ostygnięciu ostrożnie wyjmij je z formy. Aby ułatwić wyjęcie, zanurz formę na chwilę w lodowatej wodzie. Przełóż babkę na paterę lub ozdobny talerz. Oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem cytrynowym bądź polewą czekoladową.

Zobacz też:

W PRL-u gościły na stole przynajmniej raz w tygodniu. Z tego przepisu smakują, jak u babci

Szpinak nigdy więcej nie wyjdzie gorzki. Przygotuj go w ten sposób, a każdy poprosi o dokładkę

Zrób zakwas na żurek wielkanocny z tego przepisu. Kluczowy jest jeden składnik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy
Przejdź na