Reklama
Reklama

Tak zrobisz najlepszy domowy chleb. Szybki, bez wyrabiania, a upieczesz go w garnku

Domowe pieczywo smakuje znacznie lepiej niż to ze sklepu. W dodatku możemy przygotować je szybko i bez brudzenia rąk ciastem. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonego i łatwego przepisu na chleb z garnka, dzięki któremu będziemy mogli cieszyć się świeżym pieczywem każdego dnia. Podpowiadamy, jak go zrobić.

Domowy chleb możemy zrobić w kilka chwil, nie wyrabiając go i nie brudząc sobie rąk. Wystarczy, że przygotujemy pieczywo zainspirowane przepisem, który na swoim Instagramie umieściła Natalia Maszkowska. Wystarczy nam do tego miska, garnek i łyżka oraz kilka podstawowych składników spożywczych. Dzięki temu szybko przygotujemy smaczny i chrupiący chleb z garnka.

Chleb z garnka - co potrzebujemy? Wystarczy kilka składników

Do przygotowania chleba z garnka nie potrzebujemy wielu składników, ponieważ jest to prosty przepis. Wobec tego musimy mieć jedynie kilka podstawowych produktów, które bez problemu dostaniemy w każdym sklepie. Chcąc zrobić duży chleb, należy naszykować następujące rzeczy:

  • 800 g mąki pszennej typ 450,
  • 16 g suszonych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 600 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżkę cukru,
  • 2,5 łyżeczki soli,
  • 1 garść płatków chili,
  • 2 garści łuskanego słonecznika,
  • dodatkowo do rozczynu 1 łyżkę mąki pszennej.

Czytaj również: Lekki i puszysty jak chmurka deser w mniej niż 30 minut. Dosłownie rozpływa się w ustach

Jak zrobić pyszny chleb z garnka? To prosty i sprawdzony przepis

Przygotowanie chleba w garnku jest niezwykle proste. Pierwszym krokiem jest zrobienie rozczynu. W tym celu w misce łączymy cukier, 1 łyżkę mąki, ciepłą wodę oraz drożdże. Wszystko mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aż zacznie się pienić.

Następnie dodajemy oliwę, pozostałą mąkę, sól, słonecznik i płatki chili. Całość mieszamy łyżką, ale nie wyrabiamy. Powstałe ciasto powinno być luźne i lekko lejące. Następnie przykrywamy miskę folią lub ściereczką i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, aby potroiło swoją objętość. Dobrym sposobem jest włożenie miski do piekarnika nagrzanego do 35 stopni Celsjusza i pozostawienie jej tam na około 40 minut.

Po wyrośnięciu ciasta oprószamy dłonie mąką i przekładamy masę do garnka wysmarowanego olejem lub oliwą oraz nacinamy lekko na górze. Przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 200 stopni oraz grzanie góra-dół. Pieczemy chleb przez około 35 minut i po tym czasie ściągamy pokrywkę z garnka i dopiekamy chleb przez następne 45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy nasz wypiek jest gotowy, wyciągamy go i studzimy na kratce.

Zobacz też:

Zamiast placków ziemniaczanych, zrób na obiad te. Są smaczniejsze i mniej kaloryczne

Większość osób wyrzuca końcówki szparagów. A można je smacznie wykorzystać

Takie knedle z truskawkami robiła moja babcia. Sekretem jest jeden składnik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy