Ta polska ryba wyprze ze stołów wigilijnego karpia. Jest tania, zdrowa i smaczna
Ta polska ryba może zastąpić na wigilijnym stole tradycyjnego karpia. Jeżeli trochę znudził ci się już ten popularny gatunek, 24 grudnia podaj swoim bliskim leszcza. Jest nie tylko smaczny, ale też stosunkowo tani, niskokaloryczny i bardzo zdrowy. Niezależnie od tego, czy usmażysz ją w panierce, czy przygotujesz na parze, w święta na pewno szybko zniknie ze stołu.
Jeżeli co roku przygotowujesz na wigilijną wieczerzę karpia, ale w tym roku chciałabyś trochę bardziej zaszaleć, stawiając na mniej oklepany gatunek ryby, masz do m.in. dorsza i sandacza. A jeżeli chcesz, aby twoje świąteczne menu było jeszcze oryginalniejsze, usmaż lub przygotuj na parze leszcza.
Jest smaczny i zdrowy, a jego ceny w sklepach spożywczych są teraz stosunkowo niskie. Ta niedoceniana ryba ma wiele zalet i z pewnością zaskoczy twoją rodzinę, gdy zagości na stole 24 grudnia.
Może cię zainteresować: Nie lubisz zapachu smażonej ryby? Wymocz ją w tym, a uciążliwy problem zniknie
Leszcz jest gatunkiem pochodzącym z rodziny karpiowatych, przez co pod wieloma względami przypomina najpopularniejsza wigilijna rybę. Jest dla niej świetna alternatywą, ponieważ zawiera solidną porcję białka, witamin i minerałów oraz wartościowych kwasów omega-3. Cena leszcza w sklepach spożywczych oscyluje teraz w granicach 34-45 złotych. Na pewno nie jest to więc najdroższa ryba.
Mięso leszcza jest średniotłuste i niskokaloryczne. Ma około 216 kcal w 200 g (jedna porcja), czyli około 108 kcal w 100 g, a przy tym znajdziemy w nim witaminy z grupy B, witaminę B, witaminę A i E. Ponadto jest on również źródłem fosforu, sodu, potasu, magnesu oraz wapnia. Zawiera mnóstwo przyswajanym kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i aż 16,7 g wysoko-przyswajanego białka na 100g mięsa. Zawartość tłuszczu wynosi około 4g, a węglowodanów 1,2 g.
Leszcz to gatunek ryby nadający się zarówno do smażenia, jak i pieczenia w piekarniku. Przygotowany w panierce jest ponoć wyjątkowo smaczny, choć oczywiście wiadomo, że o wiele zdrowszy i mniej kaloryczny będzie gotowany na parze. Leszcza możesz podać w wersji z ziołami, wędzonego albo marynowanego.
Czytaj również: Ta wigilijna potrawa może być przyczyną zatrucia. Polacy jedzą ją bez opamiętania
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia