Reklama
Reklama

Te ryby na głowę biją wigilijnego karpia. Są zdrowe i bardzo smaczne

To właśnie karp jest niekwestionowanym królem świątecznych stołów, ale wcale nie musisz podawać go rodzinie 24 grudnia. Jeżeli wydaje ci się zbyt ościsty, lub nie przepadasz za jego mulistym posmakiem, w sklepach bez problemu znajdziesz kilka równie smacznych ryb, które są nawet zdrowsze od tradycyjnego karpia. O jakich gatunkach mowa?

Jeżeli trochę znudził ci się już tradycyjny wigilijny karp, na tegoroczne święta, powinieneś przyrządzić zamiast niego inną rybę. Nie wahaj się długo tym bardziej że w sklepach bez problemu dostaniesz alternatywne gatunki, które przebijają karpia pod względem smaku i cennych właściwości.

Niektóre są nawet tańsze, ich mięso jest chude i nie mają wiele ości, a zapach nie jest aż tak mulisty, jak w przypadku słynnego, rybiego króla wigilijnych stołów. Przekonaj się, jakie ryby zamiast karpia na wigilię najchętniej jadają Polacy. 

Te ryby podaj na wigilijny stół zamiast karpia. Są wartościowe i bardzo smaczne

Zamiast kolejny rok z rzędu podawać gościom wigilijnego karpia, za którym nie przepada połowa twojej rodziny, przekonaj się, jak na święta sprawdzą się inne smaczne i zdrowe gatunki ryb. Opcji jest wiele, więc wybierz tę, która najbardziej ci odpowiada.

  • Dorsz - jest jedną z tańszych, a zarazem najmniej kalorycznych ryb (tylko 78 kcal w 100 g). Posiada delikatne, białe mięso i zawiera sporo wartościowego białka (17,7 g/100g). Jego smak jest dość neutralny, dlatego powinien smakować osobom, które nie przepadają za wyrazistym karpiem. Dorsz jest również źródłem jodu, magnezu, selenu i kwasów omega-3. 
  • Pstrąg - wyróżnia go delikatne, jasnoróżowe średnio tłuste mięso (2,1 g tłuszczu/100 g), które jest skarbnicą wartościowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Pstrąg zawiera mało ości i mogą sięgać po niego osoby na diecie, ponieważ w 100 g produktu znajduje się około 141 kcal.

Może cię zainteresować: Nie mocz śledzi w wodzie. Ten sposób sprawi, że będą miękkie i chrupiące

  • Sandacz - najlepszy możliwy wybór dla osób, które odrzuca mocny rybi smak mięsa. W przypadku sandacza jest ono mniej wyraziste, ale dzięki temu będzie świetnie komponował się na talerzu z różnymi dodatkami i przyprawami. Poza tym zawiera tylko 84 kcal w 100 gramach, a jest źródłem cennego białka (19,2 g/100 g), żelaza, witaminy A, witramin z grupy B.
  • Halibut - to jedna z droższych ryb, ale jego mięso jest subtelne, a zarazem bardzo soczyste. To smaczny, mało ościsty, a zarazem wartościowy gatunek, który zawiera witaminę A i D, mnóstwo białka (20.1 g/100 g) i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i ma tylko 97 kcal w 100 gramach.
  • Łosoś - jedna z ulubionych ryb Polaków o charakterystycznym smaku i różowawym mięsie również może zagościć na świątecznym stole. To dobry wybór tym bardziej że mięso łososia jest jednym z najbogatszych źródeł zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. A jeśli szukasz czegoś bardziej oryginalnego, możesz postawić na tołpygę, która również zaliczana jest do tłustszych ryb. 

Jak najlepiej przyrządzić rybę na wigilię? Sposobów jest wiele

Zakup odpowiedniego gatunku ryby na wigilię to jednak dopiero połowa sukcesu. Aby twoje łososie, halibuty i sandacze były smaczne, trzeba je przecież jeszcze odpowiednio przyrządzić. 

To zaś możesz zrobić poprzez upieczenie w naczyniu żaroodpornym, smażenie po obtoczenie w panierce z bułki tartej czy ugrillowanie. Jeżeli dbasz o linię, możesz ją również po prostu ugotować w wodzie, albo na parze.

Czytaj również: Polacy uwielbiają tę rybę. Może być siedliskiem toksyn

Zobacz też:

​Owocowe ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je nawet na ostatnią chwilę

Placuszki z borówkami są puszyste, jak chmurka. Wystarczy jedna rzecz, by nie opadały

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: święta