Reklama
Reklama

Nie mocz śledzi w wodzie. Ten sposób sprawi, że będą miękkie i chrupiące

Już niedługo Wigilia. Wraz z nią na naszych stołach zagoszczą różne rodzaje ryb. Jedną z nich jest popularny śledź, który może sprawiać sporo problemów. Z tego powodu polecamy sprawdzony sposób, dzięki któremu za każdym razem wyjdzie smaczny, miękki i chrupiący. Spróbuj jednego prostego triku, dzięki któremu śledź nabierze nowego wymiaru.

Śledź to charakterystyczna ryba, która pojawia się na stole za każdym razem w okresie świątecznym. Poznaj prosty trik, dzięki któremu będzie przepyszna.

W czym najlepiej jest moczyć śledzie?

Najpopularniejszą praktyką jest moczenie śledzi w zwykłej wodzie. Okazuje się, że nie jest to najlepszy sposób. O wiele lepsze efekty może przynieść nam moczenie śledzi w mleku. Dzięki tej metodzie nie tylko usuniemy nadmiar soli z ryby, ale także nieprzyjemną goryczkę. Do mleka również można dodać octu lub cukru, które również mogą poprawić ich smak.

Jedynym minusem metody jest to, że marnujemy mleko. W przypadku grubych płatów ryby, możliwe, że trzeba będzie wymieniać płyn nawet kilka razy. Warto jednak sobie pozwolić na ten zabieg, ponieważ smak tak przygotowanych śledzi jest niepowtarzalny.

Jak długo trzeba moczyć śledzie?

To, jak długo trzeba moczyć śledzie, zależy głównie od tego, jakiego rodzaju rybę kupujemy. W przypadku śledzi z beczki, które są w formie dużych praz ciężkich płatów, konieczne będzie długie, nawet 24-godzinne moczenie. Niezwykle ważne jest również częste wymienianie wody i mleka, w którym śledzie się znajdują.

W przypadku śledzi z solanki, konieczne będzie moczenie ich przez ok. 2 godziny. W międzyczasie warto raz wymienić wodę lub mleko.

Jeśli zależy nam na czasie, możemy zainwestować w zwykłe śledzie w oleju. Moczy się je jedynie 10 minut, a następnie porządnie płucze się pod bieżącą zimną wodą. W krótkim czasie są gotowe do dalszej obróbki.

Zobacz też:

Kalafior nie musi być nudny. Ta przekąska znika ze stołu jako pierwsza

Wiosenne ciasto, które kocha cała rodzina. Wykorzystaj sezon na główny składnik

Wrzuć tę rybę na grilla. Jest smaczna i prawie nie ma ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki